Русия може да вдъхне живот на най-големия завод за стомана в Нигерия, който така и не е проработил и вратите му са били затворени десетилетия наред. Намеренията на Москва за възраждането на базата са потвърдени от местното министерство на минната индустрия.

Строежът на Ajaokuta Steel започва през 1979 година, като тогава проектът е финансиран от Съветския съюз. Въпреки че в него са вложени огромни инвестиции - около 8 милиона долара, той така и не започва да работи, разказва Bloomberg.

През годините на няколко пъти африканската държава се опитва да даде завода на концесия, но опитите ѝ се провалят. Сега руската група MetProm, която развива дейност в строителния сектор, трябва да доизгради завода и той да започне работа. При постигане на пълен капацитет там ще се произвеждат по 3 милиона метрични тона стомана на година.

Средствата за тази цел ще бъдат осигурени от русото държавно дружество Russian Export Center и базираната в Кайро African Export-Import Bank, Mines & Steel Development.

Проектът ще бъде ключова част от стратегията на нигерийския президент Мухамаду Бухари за диверсифициране на икономиката, която разчита на 90% от приходите си от износ на петрола.

Правителството на Нигерия планира да сключи сделка за проекта до януари месец. След това се очаква дострояването на завода да отнеме две години.

Плановете на властите в страната са до 2025 година минната индустрия да носи 3% от брутния вътрешен продукт. В момента африканската страна има неразработени залежи злато, желязна руда и цинк индустрията допринася за едва 0,1% от БВП.