Една от най-силните валути в света - британската лира, ще има нов облик от средата на тази година, съобщава Bank of England. Очаквано, на парите ще бъде изобразен новия крал на Великобритания Чарлз III.

"Очакваме да издадем банкноти с портрета на краля до средата на 2024 година. Все още ще можете да използвате и всички предишни банкноти с портрета на кралица Елизабет II", съобщават от централната банка.

Новите визия и дизайн на банкнотите с крал Чарлз III бяха предсатвени още на 20 декември 2022 година.

Ето как ще изглеждат новите банкноти на британската лира

Източник: Bank of England

Ето как ще изглеждат новите банкноти на британската лира

Портретът на краля ще се появи на четирите полимерни банкноти (£5, £10, £20 и £50). Останалият дизайн на парите ще остане същият. Образът на краля ще се появи на лицевата страна на банкнотите, както и в прозрачния защитен прозорец.

Готов е дизайнът на първите банкноти с лика на крал Чарлз III

Готов е дизайнът на първите банкноти с лика на крал Чарлз III

Предишните банкноти остават в обращение

Какво ще се случи с банкнотите на кралица Елизабет II?

Банкнотите с образа на кралица Елизабет II и новите с лика на краля ще бъдат в обращение едновременно. Новите пари ще бъдат отпечатани само, за да заменят тези, които са износени и за да отговорят на евентуално общо увеличение на търсенето на банкноти.

С течение на времето в употреба ще останат новите пари.

"Много съм горд, че централната банка представи дизайна на нашите нови банкноти, на които ще бъде изобразен портрет на крал Чарлз III", заяви още през 2022 година управителят на Bank of England Андрю Бейли в изявление.

Той подчерта, че кралят ще бъде едва вторият монарх, който ще бъде изобразен на банкноти на банката.

Коронацията на краля

Припомняме, че коронацията на крал Чарлз III се състоя на 6 май 2023 година. Това беше най-голямото церемониално събитие във Великобритания от седем десетилетия насам. По традиция и като напомняне на историческия факт, че Англия и Шотландия са имали различни монарси до 1603 година, в Шотландия имаше отделна церемония.

В катедрала "Сейнт Джайлс" в Единбург Чарлз III получи короната на Шотландия, както и скиптър и меч, изработени от злато, сребро и скъпоценни камъни.

Короната е изработена за шотландския крал Джеймс V през 1540 година и използвана за коронясването на кралица Мери през 1543 година. Смята се, че скиптърът е даден на Джеймс IV от папа Александър VI през 1494 година. Мечът е нов, наречен е на покойната британска кралица Елизабет II.

Церемонията по коронацията струваше около 100 милиона британски лири.

Колко струва коронацията на Чарлз III

Колко струва коронацията на Чарлз III

А кой я плаща?