Пентагонът смята, че Китай е изпробвал хиперзвуково оръжие през лятото на 2021-а година. Това съобщи американското издание Defense One, цитирано от някои световни агенции. Според информацията "ракетата е обиколила земното кълбо".

Анонимен служител на Пентагона твърди, че в момента ведомството оценява последствията от тези тестове на Китай. Към момента Пекин не е коментирал новината. Американският президент Джо Байдън от своя страна неколокократно подчерта, че е загрижен от китайските тестове на хиперзвукови ракети.

Според източници на САЩ, изстреляното оръжие е обиколило земното кълбо в ниска орбита, но не е успяло да порази целта си, след като е преминало на няколко десетки километра от нея.

Ракета, която може да достави 80 тона оръжие за час до всяка точка на света? SpaceX разработва такава

Ракета, която може да достави 80 тона оръжие за час до всяка точка на света? SpaceX разработва такава

Компанията работи по проекта заедно с екип от американската армия

"Администрацията на САЩ се тревожи от разработването на хиперзвукови оръжия от страна на Китай и от модернизацията на арсенала му, което предизвиква нарастване на напрежението в региона", заяви прессекретаря на Белия дом Джен Псаки по време на брифинг в Белия дом на 27 октомври.

В интервю пред Bloomberg, председателят на началник-щабовете на САЩ - ген. Марк Мили коментира, че тестовете на хиперзвуков апарат от Китай са направили почти същото впечатление на Америка като изстрелването на първия в света изкуствен спътник на Земята от Съветския съюз.