Западна Вирджиния предлага на жителите, които се ваксинират, възможността да спечелят пикап, ловна пушка, стипендия за колеж или голямата награда от 1,588 милиона долара голяма награда, предаде CNN.

"Колкото по-бързо прекараме хората през финалната линия, толкова повече животи спасяваме. Това е всичко", каза губернаторът Джим Джъстис. "Ако разделението продължава да съществува, цената е огромна. Хоспитализациите са високи. Трябва да прекараме всички жители през финалната линия."

Лотарията/програмата за ваксинации ще се проведе от 20 юни до 4 август. Към момента 51,1% от жителите на Западна Вирджиния са ваксинирани, а доставките на ваксина са изобилни.

"Какъв по-добър начин да изкарат западновирджинците от вкъщи, за да ги ваксинират, от това да им безплатни пикапи и оръжия", коментират иронично от Zero Hedge. "Изненадани сме, че патроните не са в списъка."

Сред другите потенциални награди са 588 хил. долара, доживотен лиценз за лов и риболов и уикенд ваканции в щатските паркове. От администрацията се надяват, че това ще доведе до увеличаване на дела на ваксинираните в щата, тъй като целта е 70% от населението на САЩ до 4 юли.

Системата "ваксина срещу награда" се прилага и в други щати. Те включват Калифорния, Колорадо, Мериленд, Ню Джърси и Охайо. По традиция обаче томболите започват тогава, когато щатите и без това са постигнали пикови дялове на ваксинираните.