За първите 3 работни дни на новата година висшите мениджъри във Великобритания ще получат средно толкова, колкото обикновен работник за цялата 2018 г.

Изследването, наречено Fat Cat, идва в резултат на нарастващото инвеститорско и политическо безпокойство на Острова във връзка с повишaващо се заплащане на изпълнителните директори.

Макар разликата в заплащането да изглежда явна, тя се свива леко в сравнение с предходната година, отчитат експертите.

"Системата работи малко по-добре тази година. Средностатистическият изпълнителен директор трябва да работи 32 часа, вместо досегашните 28, за да спечели средната годишна заплата на обикновен работник", каза пред Bloomberg Стивън Стърн от мозъчния тръст High Pay Centre, подготвил изследването.

Най-богатите в света спечелиха още $1 трилион

Най-богатите в света спечелиха още $1 трилион

Най-успешен се оказа Джеф Безос

Според анализаторите изпълнителните директори имат по-дълги от обичайните 8-часови работни дни.

Последните 2 години бяха белязани от бунт на инвеститорите срещу размера на заплащането на висшите ръководни кадри в някои компании, регистрирани в Лондон, включително Sky и Pearson. Други фирми намалиха сумите и премиите, за да избегнат протестите.

Политиците засилиха този натиск, а премиерът Тереза Мей обяви, че справянето с неравенството в британското общество е цел на правителството й. Две години по-късно тя все още не е предложила законодателство, което да ограничава възнагражденията на ръководните кадри.

Прекомерни разлики

Снимка 331998

Източник: iStock

"Все още има твърде големи и неоправдани разлики между върха и останалата част от работната сила", заяви Стърн.

Според последните изчисления приходите на изпълнителните директори на 100-те най-големи компании във Великобритания са спаднали с 1/5 през 2016 г. до 4.5 млн. паунда годишно. Въпреки това изпълнителните директори вземат средно 120 пъти повече от обикновените служители.

Разликите в заплащането в САЩ са още по-фрапиращи. Изпълнителните директори на компаниите от индекса S&P 500 (500-те най-големи публични компании зад Океана) са получили средно по 13.1 млн. долара. Това е 347 пъти повече от платеното на служителите им.

Заплащането на старшите мениджъри в някои компании се е понижило след недоволство от страна на акционерите. В WPP 1/3 от инвеститорите гласуваха срещу 70-те млн. паунда годишно възнаграждение за 2016 г. на изпълнителния директор Мартин Сорел. Недоволните намаляха до малко повече от 1/5 през 2017 г., след като Сорел получи значително по-скромните 48 млн. паунда.

Трима милиардери са по-богати от половината население на САЩ

Трима милиардери са по-богати от половината население на САЩ

Нарастващата пропаст между бедни и богати създава "морална криза"

Според някои експерти подобни притеснения са погрешни. Инвеститорите реагират рязко на промените в лидерството и съответно компаниите инвестират сериозно в привличането на топ таланти, които са високоплатени.

"Грешка е да се дразним от заплатите на ръководството. Като се има предвид колко са важни решенията, които един изпълнителен директор взема за успеха на дадена компания, би било шокиращо да не е изключително добре заплатен", посочва Сам Думитриу, ръководител на изследванията в мозъчния тръст "Институт Адам Смит".

Някои компании като Legal & General и Aberdeen Asset Management публикуваха списъка със заплатите в годишните си финансови отчети, което показа разликата между полученото от техните ръководители и средните заплати на служителите им.

"За да се гарантира, че тазгодишното съкращаване на възнаграждението на изпълнителния директор не е просто изключение от постоянно възходящата тенденция през последните години, е от решаващо значение правителството да запази в своя дневен ред реформите, свързани с високото заплащане и корпоративното управление", каза Питър Чийз, изпълнителен директор на британската асоциация на мениджърите по човешки ресурси.