Тримата най-богати хора в САЩ - Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет притежават повече пари, отколкото по-бедната половина на населението на САЩ или 160 млн. души. Общото състояние на тримата е 264.1 млрд. долара.

С това и други заключения за нарастващото неравенство ни запознава докладът "Милиардерско благополучие", изготвен от Института за политически изследвания в САЩ. Той твърди, че нарастващата пропаст между богатите и бедните е създала "морална криза".

Според анализаторите предложените от Доналд Тръмп данъчни промени "ще изострят съществуващите неравенства в богатството", като 80% от данъчните облекчения ще облагодетелстват най-заможния 1% от домакинствата.

"Неравенството в богатството се увеличава. Сега е моментът за действия, които намаляват неравенството, а не данъчни облекчения за много богатите", казва Чък Колинс, икономист и съавтор на доклада.

Доналд Тръмп представи революционната си данъчна реформа

Доналд Тръмп представи революционната си данъчна реформа

Планът е за ниски данъци, нови работни места и стимулиране на бизнеса

Проучването установява, че милиардерите, които са част от списъка нa Forbes за 400-те най-богати хора в САЩ, притежават общо 2.68 трлн. долара - повече от брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство.

"Най-богатите ни 400 души имат по-голямо състояние отколкото 64% от американското население, което е около 80 млн. домакинства или 204 млн. души. Това са повече хора, отколкото населението на Канада и Мексико", се казва в доклада.

Изследователите отчитат, че "милиардерската класа" продължава да "се отделя от останалата част от нас" с най-високата скорост, записвана някога. "Не сме били свидетели на такива екстремни нива на концентрирано богатство и власт от първата златна ера преди век".

Forbes отбеляза 2017 г. като "още една рекордна година за най-богатите хора в Америка", като "цената за допускане до най-елитния клуб в страната скочи с почти 18% до 2 млрд. долара". Това е десетократно увеличение на сумата, необходима за влизане в списъка, когато той стартира през 1982 г.

Милиардерите по света отчитат рекорден брой

Милиардерите по света са повече от всякога

Тръмп се е разделил с $1 милиард за година

"Толкова много пари, които се концентрират в толкова малко ръце, докато толкова много хора се борят да оцелеят, е не просто лоша икономика, а морална криза", твърди Джош Хокси, един от съавторите на доклада.

Според изследването много американци се присъединяват към "нововъзникващото движение срещу неравенството". "Преди век подобен подем срещу неравенството се изправи срещу значителното неравенство при разпределението на доходите и богатството на Америка и в течение на малко повече от едно поколение създаде много по-равна Америка", припомнят авторите.

Възходът на по-богатата част от обществото идва на фона на факта, че 1/5 от домакинствата в САЩ са част от т. нар. ​​"подводна нация", с нулево или отрицателно богатство. Неравенството е още по-рязко сред малцинствата. 3 от 10 чернокожи домакинства и 27% от латиноамериканците, живеещи в САЩ имат нулево или отрицателно богатство, в сравнение с 14% от белите семейства.

Кои са 10-те най-богати чернокожи милиардери?

Кои са 10-те най-богати чернокожи милиардери?

Повечето от тях сами са спечелили парите си

Само двама афроамериканци са част от елитния списък на Forbes: инвеститорът Робърт Смит (226-и с 3.3 млрд. долара) и ТВ водещата Опра Уинфри (264-а с 3 млрд. долара). Петима имат латиноамерикански произход - имотният магнат Хорхе Перес, собственикът на бейзболния клуб LA Angels Артуро Морено и трима членове на семейството на покойния колумбийски бирен магнат Хулио Марио Санто Доминго, основен акционер в SABMiller.

25-те най-богати хора в списъка са бели. Първи е Джеф Безос с 95.4 млрд. долара, следван от Бил Гейтс (89.5 млрд. долара) и Уорън Бъфет (79.2 млрд. долара). Четвърти и пети са Амансио Ортега (75.3 млрд. долара) и Марк Зукърбърг (74.5 млрд. долара).

Наскоро цената на акциите на Amazon се повиши с повече от 10%, превръщайки Джеф Безос в най-богатия човек в света.