Американският президент Доналд Тръмп предложи най-голямата данъчна реформа в САЩ за последните 3 десетилетия, призовавайки за намаляване на данъците на повечето американци, съобщават световните агенции.

Планът на Тръмп ще понижи ставката за корпоративния данък от 35% на 20%, стремейки се да направи американските компании по-конкурентни.

Президентът предлага да се намали горната ставка на данъка върху доходите на американските граждани с високи доходи. Той иска да премахне настоящата 7-степенна скала за подоходния данък, който варира от 10% до 39.6%, предлагайки да се въведе нова, тристепенна скала на облагане на доходите - 12%, 25% и 35%.

Държавният глава заяви, че неговият данъчен план е насочен към подпомагане на работещите, създаване на работни места и създаване на по-прост и по-справедлив данъчен кодекс.

"Чакам този момент от дълго време. Ще намалим данъците за средната класа, ще направим данъчния кодекс по-прост и по-честен за обикновените американци. И ще върнем работните места и богатството, които напуснаха страната ни и повечето хора смятаха, че са си отишли завинаги", заяви Тръмп на събитие в Индианаполис.

Планът на президента е да отстрани някои популярни данъчни облекчения, включително такива, от които се ползват хората в щатите с високи данъци.

Хората от средната класа също ще получат някои отстъпки при облагането. Първите 12 хил. долара за неженените и 24 хил. долара за семействата ще бъдат необлагаеми.

Планът определя нова данъчна ставка от 25% за "преходни" предприятия, които обикновено са малки, частни предприятия като партньорства и еднолични търговци. Те представляват около 95% от всички американски фирми.

Съгласно действащия закон печалбите на тези дружества "преминават" директно към техните собственици и се облагат като личен доход, често с най-високата ставка от 39.6%.

Намаляването до 25% може да доведе до големи данъчни спестявания за собствениците на малки фирми, но също така е уязвимо от злоупотреби от страна на други лица и компании, предупреждават анализатори.

Освен това Тръмп си навлече критики, че планът му е в полза на бизнеса и богатите и ше добави трилиони долари към и без това рекордният държавен дълг на страната.