Рекордна година отчитат най-заможните хора по света с нови 233 попълнения сред редиците на милиардерите.

Броят им според годишната класация на Forbes е скочил с 13 на сто до 2 043 богаташи от 1 810 през миналата година, което е рекорд в историята според изданието.

Общото им нетно състояние се е покачило с 18 на сто до 7.67 трилиона долара, като сумата също отчита нов връх.

На първата позиция остава за Бил Гейтс. Основателят на Microsoft притежава 86 милиарда долара в сравнение с миналогодишните 75 милиарда долара.

Инвеститорът Уорън Бъфет се задържа на второто място с богатство от 75.6 милиарда долара, докато миналата година милиардерът е разполагал с 60.8 милиарда долара.

Шефът на Amazon Джеф Безос отчита най-добрата си година, добавяйки 27.6 милиарда долара към състоянието си. С това богатството му набъбва до 72.80 милиарда долара, като бизнесменът се мести в челната тройка.

Най-богатият европеец Амансио Ортега слиза на четвърта позиция, а топ пет затваря шефът на най-голямата социална мрежа Марк Зукърбърг.

На този фон американският президент Доналд Тръмп се е разделил с около 1 милиард долара от богатството си през изминалата година. С това притежанията на държавния глава на САЩ се свиват до 3.5 милиарда долара.

Промяната в нетното богатство на Тръмп се дължи на спад в стойността на офис площите в центъра на Манхатън, където президентът притежава около 10 сгради. 

Тръмп отказа да публикува данъчните си декларации, за да покаже истинската стойност на богатството си, но по време на предизборната си кампания той твърдеше, че богатството му е на стойност "повече от 10 милиарда долара".