Осаму Сузуки, 91-годишният председател на японския производител Suzuki Motor, планира да напусне поста, пише Nikkei, цитирайки свои източници. Мениджърът е съобщил на свои колеги за намерението си, като предстои новината да бъде съобщена официално.

Сузуки започва работа в Suzuki през далечната 1958 г. на мениджърска позиция и през годините се изкачва по корпоративната стълба. Между 1978 и 2000 г. е президент и главен изпълнителен директор, а от 2000 г. досега председател на борда. Той е сред най-дългогодишните лидери в автомобилната индустрия.

Осаму Сузуки влиза в автомобилния бизнес благодарение на уреден брак с Шоко Сузуки, внучка на мъжа, основал Suzuki. Той е имал три дъщери, а най-възрастната от тях също ражда пет момичета. При липсата на наследник от мъжки пол, Осаму Мацуда приема името на съпругата си, както е обичайно в Япония при такива ситуации.

Осаму Сузуки става четвъртият президент на Suzuki през 1958 г. и превръща компанията, дотогава производител на тъкачни станове, в мощен играч на автомобилния пазар чрез производството на евтини и здрави автомобили с нисък разход на гориво, които продава на развиващите се пазари.

Макар че автомобилите се продават почти на себестойност, компанията успява да печели пари благодарение на фискалния консерватизъм на Осаму Сузуки. Докато е президент, той посещава всяка година заводите на компанията и подготвя списък с мерки за пестене на разходи — включително премахването на 1 900 от общо 18 000 крушки в един от тях, което пести на компанията $40 хил. годишно. Историите за скъперничеството му са много: премахването на рецепионистите; решението при бизнес пътувания да се купуват билети с прекачване, което пести на компанията $2 и други.