Една от най-големите банки в България - ОББ, скоро ще има нов ръководител. Дългогодишният главен изпълнителен директор на финансовата институция Петър Андронов ще слезе от поста и на негово място ще застане Петер Рьобен, който в момента ръководи дъщерното дружество на белгийската KBC Group в Ирландия.

Тези промени в управлението на ОББ трябва да бъдат обсъдени и приети по време на годишното общо събрание на акционерите на групата, насрочено за 6 май. Промените в ръководството на банката предстои да бъдат одобрени и от Българската народна банка (БНБ).

От официалното съобщение на KBC Group става ясно, че след слизането си от поста в българското подразделение Петър Андронов ще стане част от Изпълнителния комитет на групата и ще наследи настоящия главен изпълнителен директор в подразделението "Международни пазари" Люк Попелие. Също така той ще застане начело на KBC Asset Management.

Люк Попелие, от своя страна, ще стане главен финансов директор на групата като ще застане на тази позиция след пенсионирането на настоящия такъв Рик Шеерлинк.

Назначенията на Люк Попелиер и Петър Андронов са одобрени от Европейската централна банка и от Националната банка на Белгия.

По време на предстоящото събрание на акционерите предстои да бъдат одобрени още няколко промени в ръководството на групата и в отделни нейни подразделения.

По отношение на номинацията на Петър Андронов главният изпълнителен директор на KBC Group Йохан Тейс коментира: "Радвам се да приветствам Петър Андронов като член на нашия Изпълнителен комитет. Освен многогодишен професионален, академичен и международен опит, Петър има задълбочени познания в областта на икономиката и финансите, които ще му позволят значително да допринесе за по-нататъшното развитие на нашата група на основните ни пазари в Централна Европа и Ирландия". През последните 13 години той държи кормилото на бизнеса ни в България през едни много предизвикателни времена. Той успешно осъществи придобиването на Обединена българска банка и последвалото сливане със СИБАНК и подготви нашите български дружества за процеса на дигитална трансформация".

"С избора на Питър ние избрахме изпълнителен директор, който притежава задълбочен и богат международен опит във финансовия сектор. Освен това, тъй като клиентското преживяване, иновациите и дигиталната трансформация стават все по-важни, опитът на Питър в KBC Bank Ирландия - ирландският лидер в дигиталните трансформации - ще се окаже безценен в новата му роля на главен изпълнителен директор в България, пренасяйки дигиталната трансформация на дейността ни в България на следващото ниво", посочва той за избора на Питър Рьобен начело на ОББ.

Петър Андронов е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ОББ от 2017 година, когато KBC Group придоби "Обединена българска банка" и създаде обща група заедно със СИБАНК.

Сделка за €610 милиона създаде най-голямата банково-застрахователна група в България

Сделка за €610 милиона създаде най-голямата банково-застрахователна група в България

Вече официално ОББ и Сибанк имат един собдственик

До този момент белгийската финансова група беше собственик на СИБАНК. Андронов влиза в управлението на последната през 2007 година като изпълнителен директор, а година по-късно става главен изпълнителен директор. През 2011 година заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Group за България.

Заедно с това Петър Андронов е председател на Асоциацията на банките в България. Преди да стане част от екипа на СИБАНК той заема редица ръководни длъжности в БНБ.

Новината за промяната в ръководството на ОББ идва само няколко месеца, след като друг лидер в банковия сектор у нас обяви, че има нов главен изпълнителен директор. През ноември миналата година стана ясно, че след 16 години начело на ДСК Виолина Маринова ще бъде наследена от унгарския си колега Тамаш Хак-Ковач.

Виолина Маринова напуска управителния съвет на банка ДСК и влиза в надзорния

Банка ДСК ще има нов главен изпълнителен директор за първи път от 16 години насам

Тамаш Хак-Ковач поема управлението на втората най-голяма банка у нас