На 6 ноември БНБ е дало одобрение на Виолина Маринова за член на Надзорния съвет на банка ДСК. Същият ден унгарецът Тамаш Хак-Ковач е получил одобрение от Централната ни банка да заеме длъжността главен изпълнителен директор на банкатаи за член на управителния й съвет. Той ще бъде и негов председател, като на всички тези позиции ще замени Виолина Маринова.

Унгарецът е банкер от кариерата като идва от дъщерната банка на OTP Украйна, която ръководи повече от 8 години и половина. Преди това е бил на начело на дъщерните структури на германската Комерцбанк в Унгария и в Русия.

Виолина Маринова е един от последните висши банкови мениджъри от старата гвардия. Преминала е успешно през огъня и водата на създаването на модерната банкова система у нас, финансовите и дългови кризи, трансформацията на банковия сектор от преобладаващо държавен към преобладаващо частен, трансформацията на ДСК от спестовна каса в търговска банка, продажбата й на унгарската ОТP и най-накрая успешно проведе една от най-големите консолидационни операции - тази по обединението на ДСК с  Експресбанк, която френската "Сосиете Женерал" продаде на унгарците преди две и половина години.

Виолина Маринова

Източник: Банка ДСК

Виолина Маринова

Почти цялата банкова кариера на Виолина Маринова преминава в банка ДСК. Започва преди 49 години като счетоводител в Втори районен клон на тогавашната Държавна спестовна каса. Там работи 25 години като преминава през всички бизнес звена, за да го оглави в крана сметка. Става заместник изпълнителен директор на спестовната каса през страшната 1996 г. когато ДСК изглежда като един от малкото стълбове на стабилността на фона на 19 затворени банки. Участва активно в преструктурирането на ДСК в търговска банка, което започва през 1998-а и продължава две години. През 2003 банката е продадена на унгарската OTP Bank и година по-късно Маринова е избрана за главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет. Тази длъжност тя неотменно заема 16 години.

През 2005 г. Виолина Маринова е удостоена с престижната унгарска награда "Андраш Фай" за изключително високите резултати, постигнати от банка ДСК при реализиране на трансформационната програма на Банка ОТП след приватизацията през 2003 г. Тя е Председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров". Носител на множество престижни международни и национални отличия. През 2013 г. Виолина Маринова е определена за "Мениджър на годината" в едноименния конкурс на списание "Мениджър".

Банков лидер и визионер, с изключителен принос за изграждането и запазването на доверието в българските финансови институции, през септември 2013 г. Виолина Маринова стана и единственият банкер в България, удостоен с най-високото национално отличие - орден "Стара планина", първа степен. През 2014 г. Виолина Маринова получи наградата "Златен кръст за заслуги към Унгария" за подкрепата на двустранния културен обмен и в знак на признание за приноса й в популяризирането на унгарската култура в България.