През последните близо 40 години за служителите на индийския гигант Tata Consultancy Services (TCS) е почти немислимо да работят от вкъщи.

Но след въвеждането на ограниченията в страната през март миналата година, компанията се изправя пред сериозното предизвикателство да позволи на стотици хиляди свои служители да работят от разстояние. И тази промяна се прави с рамките на едва един ден.

TSC е един от индийските гиганти в областта на ИТ услугите и дава работа на над 500 000 души. От дружеството не посочват колко точно от служителите ѝ са базирани в Индия, но твърдят, че са най-големият работодател в частния сектор в страната.

Сред големите ѝ клиенти са международни лидери като Deutsche Bank, SAP и Virgin Atlantic.

През пролетта на 2020 година, когато една от най-големите икономики в света се оказва блокирана заради пандемията, TSC е принудена да изпрати 96% от служителите си вкъщи. А днес от дружеството посочват, че този модел е проработил толкова добре за тях, че не възнамеряват да връщат служителите си в офиса, пише CNN Business.

Според плановете на гиганта, чиято капитализация възлиза на 166 милиарда долара, до 2025 година не повече от 25 на сто от заетите в компанията ще трябва да работят от офисите си.

По думите на Ганапати Субраманиам, който ръководи TSC, даването на възможност за работа от разстояние ще увеличи продуктивността с 25 на сто.

"Много от нашите служители смятат, че са открили решение за по-добър баланс между професионалния и личния си живот. Така че, когато те са щастливи, естествено и продуктивността е по-добра", казва той.