В стремежа си към по-малко замърсяване на природата, от години Европейският парламент се опитва да наложи намаляване на пластмасата на териотирята на Европейския съюз. Въпреки частичния успех, все още на човек в Европа се падат по 188, 7 кг отпадъци, показват последните изчисления на Европейската комисия, цитирани от световните агенции.

Сега Брюксел прави пореден опит да намали вредата, която пластмасовите изделия нанасят на околната среда. Пластмасовите опаковки за еднократна употреба за пресни плодове и зеленчуци, мини хотелски тоалетни принадлежности и заведения за бързо хранене в ресторантите скоро ще бъдат забранени в ЕС. Преговарящите постигнаха сделка, опитвайки се да направят опаковките на ежедневни стоки по-устойчиви, пише Reuters.

Топ 10 на държавите, които изхвърлят най-много пластмаса в океаните

Топ 10 на държавите, които изхвърлят най-много пластмаса в океаните

Откъде идва цялата тази пластмаса?

Целта на новото законодателтво

Новото законодателство има за цел да се справи с нарастващите купища отпадъци от опаковки в ЕС. През 2021 година държавите в общността са генерирали 188,7 кг отпадъци от опаковки на жител и това е с 10,8 кг повече на човек, отколкото през 2020 година. Казано иначе - най-голямото увеличение от 10 години насам.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Европарламентът изпраща молба към всички промишлени сектори, както и към държавите членки, да положат усилия. В същото време обаче и потребителите трябва да играят роля в тази борба срещу прекаленото опаковане. Като част от усилията всички опаковки на пазара в ЕС ще трябва да бъдат рециклируеми до 2030 година, а от 1 януари 2035 година те вече трябва да се рециклират "в мащаб".

Добрич и Варна са абсолютни рекордьори по рециклиране на пластмаса у нас. Морската столица е шампион и в Европа

Добрич и Варна са абсолютни рекордьори по рециклиране на пластмаса у нас. Морската столица е шампион и в Европа

Събраният материал ще се използва за производството на бутилки с 30% рециклиран материал

Доставчиците на храна за вкъщи ще трябва да позволят на клиентите да носят свои собствени кутии, които да бъдат пълнени с напитки или готова храна. ЕС ще забрани използването на "много леки" пластмасови торбички.

Договорката все още изисква одобрението на Европейския парламент и правителствата в ЕС, което най-вероятно ще се случи след изборите за през юни тази година.

Добрич и Варна са абсолютни рекордьори по рециклиране на пластмаса в България

Припомняме, че през март 2023 година големите супермаркети у нас стартираха проект за събиране на пластмасови отпадъци и кенове които да бъдат рециклирани. Автомати за обратно събиранен на опаковки бяха поставени в десет магазина в девет града на страната - София, Варна, Пловдив, Добрич, Габрово, Монтана, Провадия, Троян и Балчик.

Градовете Добрич и Варна се оказаха рекордьори по рециклиране. Интересът към станциите за рециклиране е огромен и се увеличава всяка седмица.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.