Всяка година по света се произвеждат тонове пластмаса. Едва половината от пластмасовите отпадъци се рециклират, изгарят или изхвърлят на сметища. Останала част за съжаление се озовава в нашите океани.

Откъде идва цялата тази пластмаса? Кои държави са най-големите замърсители? Представа дава следващата инфографика, публикувана във Visual Capitalist, която показва 10-те най-големи замърсители, които изхвърлят пластмасови отпадъци в океаните.

Ocean plastic waste polluting countries

Повечето от пластмасовите отпадъци в океана идват от боклука в паркове, плажове. Пластмасовите отпадъци попадат в каналите, реките, изобщо навсякъде, преди да стигнат до океаните.

Голяма част от пластмасата в океаните идва и от идва от повредени риболовни мрежи, които се изхвърлят директно в открито море.

Страни, допринасящи за проблема с пластмасата в океаните:

Логично е да си помислим, че страните, които произвеждат или консумират най-много пластмаса, са тези, които замърсяват най-много океаните. Но това не е вярно.

Според проучването страните с по-малък географски район и дълги брегови линии, обилни валежи и лоши системи за управление на отпадъците са по-склонни да замърсяват и да допринасят за пластмасите в морето и океана.

Китай генерира 10 пъти повече пластмасови отпадъци от Малайзия например. Въпреки това се смята, че 9% от общите пластмасови отпадъци в Малайзия достигат океана, в сравнение с 0,6% в Китай.

Смята се, че Филипините - архипелаг от над 7000 острова, с брегова ивица от 36 289 километра и 4820 реки, допринасят за 35% от пластмасата в океана.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Като цяло над 75% от "изтеклата" пластмаса в океана идва от лошо управляваните отпадъци в азиатските страни, включително Индия, Малайзия, Китай, Индонезия, Мианмар, Виетнам, Бангладеш и Тайланд.

Единствената страна, която не е от Азия и попада в списъка с топ 10 замърсители е Бразилия.

Това е и класацията на най-големите страни замърсители с пластмаса в океаните, като тук са посочени колко са годишните им пластмасови отпадъци, отиващи в океана в метрични тонове.

1.Филипини 356,371
2.Индия 126,513
3.Малайзия 73,098
4.Китай 70,707
5.Индонезия 56,333
6.Мианмар 40,000
7.Бразилия 37,799
8.Виетнам 28,221
9.Бангладеш 24,640
10.Тайланд 22,806

По-малко - по-малко отпадъци

Първият и най-очевиден начин за намаляване на натрупването на пластмаса е намаляването на употребата на пластмаса. Втората стъпка е управлението на генерираните пластмасови отпадъци, което е предизвикателството.

Много държави с високи доходи генерират големи количества пластмасови отпадъци, но ги рециклират или изнасят в други страни.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, UniCredit Bulbank.