Надали има човек, който да не е чувал трагичната историята за кораба "Титаник". Повече от век по-късно от неговото отплаване предстои да се появи негова реплика - "Титаник II".

Благодарение на австралийският бизнесмен Клив Палмър мащабният проект за него, на стойност от 500 милиона долара, ще бъде осъществен. Новият кораб ще трябва да бъде готов да направи първото си пътуване през 2022 година с място за 2400 души на борда, пише Business Insdier.

"Титаник" е най-големият пътнически кораб за времето си, като при него са използвани най-модерните за времето си технологии. Заради тях той е бил смятан за "непотъващ".

Корабът е с дължина от 250 метра и с широчина от 32 метра. В сравнение със съвременните му наследници той изглежда относително малък. Symphony of the Seas на Royal Caribbean, наричан "плаващият град", например, е с дълъг над 360 метра и е широк над 65 метра.

"Титаник" отплава на 10 април 1912 година от Саутхемптън в Англия по посока Ню Йорк с 2200 пътници и екипаж на борда. Пет дни по-късно той се сблъсква с айсберг и тогава загиват около 1500 души.

Неговият наследник "Титаник II" трябва да тръгне на първото си пътуване през 2022 година, като на борда му ще има място за 2400 души. Той ще бъде доста близко копие на кораба от 1912 година що се отнася до неговия дизайн, размери и разположение на ресторантите и останалите зали.

Билетите за него все още не са пуснати за продажба, но вече е ясно, че корабът ще мине по същия маршрут от Саутхемптън до Ню Йорк.

Проектът беше първоначално обявен през 2013 година, но дълго време не беше ясно дали ще бъде събрано необходимото за осъществяването му финансиране. В крайна сметка "Титаник II" ще стане факт с помощта на Клив Палмър.