спира от продажба Бяло саламурено сирене "МАКЛЕР - ДАНАЯ"- пълномаслено. Това съобщиха от веригата, а причината е резултатите от проучване на "Активни потребители" за водното съдържание в десетки марки сирене, които се предлагат в магазините.

Сиренето, което се спира от продажба - бяло саламурено "МАКЛЕР - ДАНАЯ" - пълномаслено, произведено от "МАКЛЕР КОМЕРС" ЕООД, е едно от сирената с водно съдържание над 60%, показва проучването на "Активни потребители". От 48 изследвани марки, 35 са с водно съдържание над допустимото по закон.

От веригата съобщават още, че налични количества от продукта са предоставени за лабораторен анализ в референтната за мляко и млени продукти, държавна лаборатория. "Продуктът ще бъде изследван за съответствие на показателите в обхвата на Наредба за специални изисквания към млечните продукти, приета с ПМС № 260 от 29.07.2021г.", се казва в съобщението.

Според проучването продуктът нарушава поне 2 задължителни национални критерия. Освен, че се предлага с водно съдържание над 60% и не е етикирано правилно. Сиренето се продава насипно, в неопакован вид, което е друго нарушение на законодателството. "Предлаганата в Била "Даная" е сглобена от немлечнни мазнини имитиращ продукт", се казва в анализа. Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лева на килограм.

Снимка 595512

Източник: Активни потребители

След като излязат резултатите от лабораторните анализи, в случай на установяване на несъответствие с изискванията на Наредбата, BILLA България ще вземе решение дали и при какви условия да продължи партньорството си с производителя, съобщават от веригата.

Марките сирене на пазара с водно съдържание над 60%

Марките сирене на пазара с водно съдържание над 60%

Изследване към Активни потребител

BILLA България обявява също, че ще направи лабораторни анализи на всички сирена под собствена марка, по смисъла на Наредба за специални изисквания към млечните продукти.

Фирма Маклер Комерс ЕООД е основана през 1993 година в град Търговище. Млекопреработвателното предприятие Маклер Комерс се намира в Лудогорието и преработва около 300 тона мляко на ден, според информация от сайта на производителя. Продуктовото портфолио включва "бяло саламурено сирене, кашкавал, млечни продукти от групата на имитиращите и специални млечни продукти".