Всеки турист има списък с дестинации, които иска да посети. Това обаче невинаги е въпрос само на време, пари и желание. Има страни, в които условията за получаване на виза са много строги. Това несъмнено е предизвикателство за любителите на приключения.

Има и държави, в които за да отидат, туристите не трябва да покриват кой знае какви критерии. Островите Кук, например, са място, което желаещите могат да посетят само като осигурят транспорта си дотам. За разлика от много други обекти, южнотихоокеанският архипелаг, разположен на 3200 километра северозападно от Нова Зеландия няма никакви изисквания към туристите, за да получат виза, пише Quartz.

През 2015 година обаче 61% от пътуващите е трябвало да покрият определени критерии, за да могат да получат виза, това е скъп процес, който отнема много време. Отказ са получили 32,5% от кандидатстващите за американска виза.

Все по-глобалният начин на живот е една от причините да се увеличава броят на туристи, посещаващи други страни. Очаква се те да достигнат до 1,8 милиарда души до 2030 година.

Снижаването на критериите за получаване е един от най-важните фактори за привличане на туристи, особено за държавите, които разчитат на туристическата индустрия. Според данни на Световната организация за туризъм три страни нямат никакви изисквания, за да допуснат чуждестранни посетители на територията си. И трите са островни държави, чиято икономика зависи от туризма.

Страни с по-строги изисквания за даване на виза като Франция и САЩ имат силни икономики, в които туризмът играе малка роля. Такива държави искат чрез строгите правила да засилят сигурността си и да контролират миграцията.

Класацията на Световната организация за туризъм нарежда 20 държави, в които посещението от чуждестранни туристи е най-лесно. Първи са Островите Кук, следвани от Микронезия и Ниуе, които са напълно достъпни за посетители. След тях се нареждат Доминика, Хаити, Еквадор, Федерация Сейнт Китс и Невис, Катар, Индонезия и Мавриций, чийто показатели на допускане на туристи в тях се определят като 80-99 пункта от общо 100.

Третата категория държави, която влиза в класацията, е оценена с 70-79 пункта спрямо това, колко те са открити за посетители. Някои от тях са Камбоджа, Самоа, Боливия и още няколко страни.