Миналата седмица Илон Мъск сподели видео, в което се вижда как хуманоидният робот Optimus, творение на компанията на милиардера Tesla успява сам да сгъва дрехи. Не е трудно да се досетим, че Мъск иска роботите да участват в строежа на електромобилите, обаче това засега изглежда като по-далечна мечта.

Въпреки това милиардерът Илон Мъск е оптимист за бъдещето на хуманоидните роботи, като според него след две десетилетия на Земята ще има около 1 милиард хуманоидни роботи. Това е прогнозата на Дейвид Холц, основателят на изследователската лаборатория за изкуствен интелект (AI) Midjourney, с която Мъск се съгласи, като написа в X: "Вероятно ще се случи нещо подобно, при условие че основите на цивилизацията са стабилни".

 BMW вкарва роботи в един от най-големите си заводи

BMW вкарва роботи в един от най-големите си заводи

Те ще бъдат интегрирани в производствените процеси

Роботът на Tesla - Optimus, известен още като Tesla Bot, беше обявен за първи път на Деня на AI на компанията през август 2021 г., когато Мъск каза, че компанията планира да изгради прототип до следващата година. По това време той заяви, че смята, че има потенциала "роботът да бъде по-важен от бизнеса с превозни средства с течение на времето."

На събитие през октомври 2022 г. Мъск коментира, че се надява в крайна сметка да направи милиони от роботите Optimus, които ще имат приблизителна цена от 20 000 за брой, въпреки че роботът е с ограничени възможности.

"Все още има много работа до усъвършенстване на Optimus", каза тогава Мъск. "Мисля, че Optimus ще бъде невероятен след пет или 10 години."

Към 2022 г. Мъск каза, че се надява да пусне робота на пазара след три до пет години и че след като бъде готов, той ще бъде "изключително способна" машина.