Швейцарската прокуратура започна наказателно разследване за изтичането на детайли за хиляди сметки в голямата банка Credit Suisse през 2023 година във връзка с международно медийно проучване. Това вероятно ще има негативен ефект върху подаването на сигнали в алпийската държава, съобщават световните медии.

Федералната прокуратура на Швейцария заяви в петък, че разследва възможен корпоративен шпионаж и нарушения на законите за банковата тайна на страната във връзка с международно разследване на консорциум от журналисти за мръсни пари от февруари миналата година.

Близкоизточни инвеститори вече притежават 20% от Credit Suisse

Близкоизточни инвеститори вече притежават 20% от Credit Suisse

Катар става вторият по големина акционер в швейцарската банка

Поредица от статии, публикувани от организации, включително Süddeutsche Zeitung, New York Times, Guardian и Le Monde, под мотото "Suisse Secrets", твърдят, че са разкрили сметки в Credit Suisse, държащи милиарди долари от името на престъпници и международни нарушители на правата на човека.

Изтичането на банков данни, което обхваща информация за повече от 18 000 сметки в Credit Suisse, беше най-голямото в историята на швейцарското банкиране. Нито една швейцарска медия не участва в в това разследване, тъй като журналисти и издатели също са отговорни за наказателно преследване в Швейцария за нарушаване на законите за банковата тайна.

По време на изтичането на информация от Credit Suisse заявиха, че категорично отхвърлят обвиненията и инсинуациите относно предполагаемите бизнес практики на банката.

Новата стратегия за развитие на Credit Suisse – кои са новите пазари на швейцарската банка

Новата стратегия за развитие на Credit Suisse – кои са новите пазари на швейцарската банка

"Географските" намерения на затъналата в скандали и загуби банка