Втората по големина банка в Швейцрия и една от най-големите в света - Credit Suisse, продължава да разширява операциите си в Китай, като там и в Хонконг ще има най-висок ръст на персонала в Азия, казва регионалният мениджър на банката. В същото време, стратегията на швейцарската банка предвижда намаляване на броя на работните места в други страни.

Пострадала от множество скандали и загуби, Credit Suisse набира нов капитал за реорганизация. В този процес тя ще съкрати хиляди работни места и ще премести фокуса си от инвестиционното банкиране към по-малко волатилния бизнес на управлението на активи.

Като част от глобалната си реорганизация, Credit Suisse оценява присъствието си в 13 Азиатско-Тихоокеански центъра, за да "опрости операциите" във всеки, коментира директорът на

Швейцарската  Credit Suisse съобщи за "критичен момент" при себе си

Една от най-големите банки в Европа съобщи за "критичен момент" при себе си

Пазарната капитализация на банката се е сринала с над 50% за година

Singapore Едуин Лоу пред Reuters, без да дава подробности. По думите на Лоу, Китай и Хонконг ще бъдат с приоритет.

"Очевидно е, че Китай има по-голям потенциал за растеж от Югоизточна Азия, Австралия или Индия." Доклад на Credit Suisse, публикуван през септември, прогнозира, че броят на китайските милионери ще се удвои до 2026 година.

Като част от плановете за разширяване в Китай, Credit Suisse сключи сделка миналия месец за изкупуване на своя китайски партньор в съвместно предприятие за ценни книжа, точно когато в банката се обсъждаха планове за глобална реорганизация.

Credit Suisse работи по регистриране на банка в Китай, чието създаване ще отнеме две до три години. Нейните клиенти ще могат да търгуват с акции, регистрирани на китайски борси, обяснява Лоу.

Азиатско-Тихоокеанският регион е третият по големина пазар на Credit Suisse след Швейцария и региона на Европа, Близкия изток и Африка. Местните активи под управление бяха оценени на 249 милиарда долара в края на септември.