Най-голямата верига кафенета в света - американската Starbucks, обяви, че слага нови "еко такси" на обектите си в Българи. Така всеки, който избира да пие напитката си от чаша за еднократна употреба ще плаща с 10 стотинки над цената.

Допълнителната цена ще се добавя към напитките, независимо дали са в пластмасови чаши, или в картонени. Новите правила вече са в сила.

Starbucks планира 1000 нови обекта в обичащата чай Индия

Най-голямата верига кафенета в света планира 1000 нови обекта в обичащата чай Индия

Компанията ще отваря по едно кафене на всеки три дни

В обектите на Starbucks в България се предлагат и различни видове чаши за многократна употреба, за които няма да се начислява допълнителната такса. От компанията уточняват, че за всички клиенти, които решат да донесат собствена чаша, ще получат отстъпка от 50 стотинки от цената на напитката.

"Събраните средства за една година ще бъдат дарени на природозащитната организация WWF в подкрепа на каузата за разширяване на мрежата от защитени територии в България", съобщиха за Money.bg от организацията.

От веригата кафенета коментират, че идеята на повишаването на цените е да да се повиши осведомеността на хората за необходимостта от намаляване на отпадъците.

През 2019 година компанията прекрати използването на пластмасови сламки и ги замени с картонени. Бяха въведени и специални капачки за чашите, които да не изискват използването на сламки.

Скок на печалбата

В края на миналата година Starbucks Corp., която притежава най-голямата верига кафенета в света, увеличи нетната си печалба през четвъртото фискално тримесечие с 39%, а приходите си с 11% - като този показател достигна рекорд.

В съобщение на Starbucks се казваше, че нетната печалба за четвъртото тримесечие (приключило на 1 октомври) на финансовата 2023 г., е 1,22 милиарда долара, или 1,06 долара на акция - при 878 милиона долара, или 0,76 долара на акция, за сравнимия период на предходната година.

Печалбата без отчитане та еднократните фактори също възлиза на $1,06 на акция, надхвърляйки консенсусната прогноза на експерти за $0,97 на акция.

За цялата фискална 2023 г. нетната печалба на Starbucks е нараснала с впечатляващите 26%, до 4,12 милиарда долара, а приходите са се увеличили с 11,6%, до 35,98 милиарда долара.

Американската верига кафенета Starbucks, със заведения и у нас, отчете скок на печалбата

Най-голямата верига кафенета в света, със заведения и у нас, отчете скок на печалбата

За тримесечие броят на кафенетата на веригата по света се е увеличил с 816