Турция успешно завърши тестов полет на ракетна система, която ще се използва в космически кораб за мисия до Луната през 2023 г., предава Daily Sabah. Ракетата наречена Probe беше изстреляна от северният град Синоп. Тя е разработена от държавна изследователска компания Delta V.

Може да се каже, че тестовия полет е един от най-важните етапи на мисията. Неотдавна Турция заяви, че има амбицията да изпрати космически кораб без екипаж и да извърши твърдото кацане на Луната.

"Целта сега е да стигнем до надморска височина от 100 километра с ракети с хибридни двигатели", заяви министърът на промишлеността и технологиите на Турция Мустафа Варанк.

Delta V работи по увеличаване на височината, която ще достигне ракетата. Очаква се да има още тестове през следващия месец.

През февруари президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви Националната космическа програма, в която са заложени 10 стратегически цели.

"В края на 2023 г. ще бъде осъществено първото кацане на Луната от наша хибридна ракета, която ще бъде изстреляна с помощта на международно сътрудничество", заяви тогава Ердоган.

2023 всъщност е символична година за турската страна - тогава ще се отбележат сто години от основаването на Република Турция. Програмата е изготвена и ще бъде изпълнена от Турската космическа агенция (TUA). Страната създава TUA през 2018 г. с цел да се присъедини към другите държави с космически програми.

Мисията на Турция до Луната ще бъде изпълнена на два етапа. В първия етап ще бъде осъществено "твърдо кацане" на Луната с хибридна ракета. Във втория етап, който ще се изпълнява 2028 г., страната ще изстреля сонда в орбита със собствена ракета.