Историческо рали на фондовия пазар и най-добрият октомври от 46 години в това отношение, означава, че много милиардери "затвориха" миналия месец по-богати, доста по-богати.

Състоянието на 26 американски милиардери е нараснало с минимум с 1 милиард долара през октомври, според оценките на Forbes. След като достигна годишно дъно през септември, индексът Dow Jones Industrial Average, който проследява 30 акции, включително Apple, Disney и Coca Cola, затвори октомври с ръст от 14% или най-доброто месечно представяне от 1976 г. насам. S&P 500 и Nasdaq Composite се покачиха съответно с 8% и 4%.

Най-големият печеливш миналия месец беше съоснователят, председател и главен технологичен директор на софтуерния гигант Oracle Лари Елисън. Нетното му състояние скочи с 16,6 милиарда долара, или 19%, след като акциите на Oracle скочиха с 24%. Те достигнаха дъното си в средата на септември след недобри печалби и съкращения предходния месец.

Уважаваният инвеститор Уорън Бъфет също увеличи богатството си през октомври- с 8,9 милиарда долара. Общото му богатство възлиза на 102,9 милиарда долара, според изчисления на Forbes.

Друг добре представил се милиардер беше Фил Найт, основателят компанията за обувки и спортни дрехи Nike. Акциите на компанията паднаха до 20-годишно дъно от 83 долара през септември, след като се отчете огромно пренасищане, причинено от проблеми с веригата за доставки. Акциите се възстановиха с около 9% през октомври, което добави 2,9 милиарда долара към нетното състояние на Найт. Въпреки това той все още е назад с 23,5 милиарда долара за годината.

Френски милиардер и основател на известна марка вина получи данъчна "сметка" за $416 милиона

Френски милиардер и основател на известна марка вина получи данъчна "сметка" за $416 милиона

Според съда той умишлено е крил самоличността си в продължение на десетилетия

Състоянието само на двама от най-богатите милиардери всъщност е по-високо сега, отколкото в началото на годината. Единият е Томас Питърфи, основател и председател на платформата за онлайн търговия Interactive Brokers, която отчита ръст от 5,5% от началото на годината. Акциите на неговата компания скочиха с 26% през октомври, след като надмина прогнозите и отчете рекордни приходи за третото тримесечие.

Другият богаташ, който е с по-голямо състояние, отколкото в началото Робърт Пера е основателят и главен изпълнителен директор на Ubiquiti Network. Богатството му се оценява на 20,1 милиарда долара, с 12% повече от януари, след като силното търсене на мрежови устройства стимулира акциите на производителя на безжично оборудване.

Разбира се, имаше и такива, които имаха ужасен месец. Технологичните шефове като Марк Зукърбърг и Джеф Безос отбелязаха спад на състоянието си, след като Meta Platforms и Amazon отчетоха разочароващи тримесечни печалби.

Над 1 милиард само през октомври са загубили милиардери като Илон Мъск (-24,7 милиарда долара), бившата съпруга на Безос Макензи Скот (-3,1 милиарда долара), рапърът, превърнал се в предприемач Кание Уест (-1,6 милиарда долара) и наследникът на Estée Lauder Леонард Лаудър (-1,1 милиарда долара).