Двама от най-богатите мъже в света Бил Гейтс и Уорън Бъфет искат да върнат блясъка на ядрената енергия, като заедно ще създадат ядрен реактор от ново поколение. Двамата нееднократно са давали заявки, че работят по посока справяне с климатичните промени. За проекта се заговори по-рано през годината.

Градът, в който ще се строи електроцентралата е символично избран. Това е Уайоминг, в който работи въглищна централа. Реакторът ще се охлажда с течен натрий вместо с вода, което ще е по-рентабилно от традиционната ядрена централа. Централата ще има потенциала да "рециклира" собственото си гориво в рамките на тези охладителни системи и по този да амали общото производство на радиоактивни отпадъци.

Въпреки че компанията TerraPower на Бил Гейтс обещава, че бъдещите реактори ще бъдат едни от най-евтините, строежът на първата централа, която ще бъде построена в Уайоминг, се очаква да доста солено и много над бюджета. Смята се, че ще струва около 4 милиарда долара, въпреки прогнозите за бюджет от 1 милиард долара.

"Трябва да разберете, че първата централа, при всички положения, ще излезе по-скъпо", заяви главният изпълнителен директор на TerraPower Крис Левеск миналата седмица, цитиран от CNBC.

Усъвършенстваната ядрена електроцентрала в град Кемер в Уайоминг ще поддържа базово натоварване от 345 мегавата, ще има капацитет да доставя 500 мегаватчаса енергия, което може да захрани 400 000 домакинства", коментират от ТеrrаРоwеr.

Очаква се централата да може да произвежда електроенергия в продължение на 60 години.Прогнозира се и, че ще са нужни 2000 строителни работници, което може да компенсира загубата на работни места след затварянето на въглищната централа в Кемерер.

Правителството на Съединените насочва 1,9 милиарда долара в проекта - 1,5 от които са предвидени в новия законопроект за инфраструктурата, а TerraPower внася още 2 милиарда долара.

Предоставянето на подобно финансиране за ядрената енергетика е гореща тема не само в Съединените щати, но и на световната сцена. Дали ядрената енергия трябва да се счита за източник на зелена енергия подлежи на спорове. Критиците посочват опасните отпадъци като минус, а защитниците посочват колко нищожно е количеството ядрени отпадъци произвеждат централите, в сравнение с екзистенциалната заплаха от изменението на климата.