Преди две години Илън Мъск и притежаваната от него компания Tesla бяха осъдени от Комисията по ценните книжа и борсите да платят глоби по 20 млн. долара, след като стана ясно, че е фалшифицирал изкупуване на акции на производителя на електромобили на стойност 80 млрд. долара. Днес обаче е ясно, че неговото благосъстояние не е спаднало заради присъдата, а е нараснало, предаде Zero Hedge.

"Привидно за да освободи компанията от плащането на глобата, Мъск е закупил акции на Tesla на стойност 20 млн. долара, чиито брой е 71 хил.", посочват от Zero Hedge. Разликата в цената, по която ценните книги са били придобити преди две години, и стойността им днес обаче показва, че предприемачът на практика е увеличил богатството си с 97 млн. долара.

Мъск продаде една от къщите си в Бел Еър за $29 милиона

Мъск продаде една от къщите си в Бел Еър за $29 милиона

Това е печалба от 12 млн. долара за предприемача

Така, след като се извади размерът на двете глоби, собственикът на Tesla е на печалба от 57 млн. долара, изтъкват от Zero Hedge.

Решението на Комисията по ценните книжа и борсите не е първият опит за удар по компанията. Също през 2018 г. съдът реши, че институцията трябва да разглежда неговите туитове преди да бъдат публикувани, ако съдържат някаква бизнес информация, която може да повлияе на стойността на акциите на Tesla.

Преди време регулаторният орган също беше сезиран срещу компанията, когато двама души от охраната ѝ - Карл Хансен и Шон Гутро се оплакаха, че в завода за батерии в Спаркс, Невада, производителят на електромобили е укривал и пренасял наркотици.

Разследвания се водят и срещу другата компания на Мъск - SolarCity. Интересът на регулатора към нея датира още от 2012 г.

Защо Илън Мъск нападна Amazon?

Защо Илън Мъск нападна Amazon?

Изпълнителният директор на Tesla се обърна към Безос заради спор с непубликувана книга