Гърция се готви да сключи сделка за 4 млрд. евро за модернизация на танкове и четири фрегати с Германия, съобщи Hurriyet Daily news.

По време на посещението на германския канцлер Олаф Шолц в гръцката столица Атина на 27 октомври се очаква да бъде обявена програма за въоръжаване на стойност около 4 милиарда евро или част от тази програма.

Според гръцките медии програмата за въоръжение включва закупуването на 205 нови бойни бронирани машини Lynx KF-41, които ще се произвеждат в завод, който ще бъде създаден в Северна Гърция.

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

Шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград тази събота

Сделката също така ще включва модернизацията на 190 танка Leopard тип 1, 183 танка Leopard тип 2 и четири фрегати тип MEKO.

Модернизацията на общо 337 танка Leopard ще струва 2 милиарда евро, докато покупката на 205 бойни бронирани машини ще бъде на стойност 1,4 милиарда евро.

Модернизацията на четири фрегати е на стойност 600 милиона евро.

След кризата от 2020 г. Атина, която изпълни програмата си за въоръжаване, поръча от Франция 24 изтребителя Rafale на стойност 3,3 милиарда долара и три фрегати тип Belharra на стойност 3 милиарда долара.

Същевременно продължават контактите на Гърция със САЩ за закупуване на 20 изтребителя F-35.

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

В отговор на напрежението с Турция

След като САЩ дадоха зелена светлина по време на посещението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис във Вашингтон през май, гръцките военновъздушни сили изпратиха "писмо за намерение" през юни и започнаха процеса за закупуване на 20 F-35.

Ако сделката между Гърция и САЩ бъде завършена, изтребителите F-35 се очаква да струват около 3 милиарда долара и доставката им ще започне през 2028 г.

През юни Мицотакис заяви, че въпреки силната реторика от страна на Турция, отношенията не са на "най-ниското" ниво като през 2020 г., когато военните кораби на съседите се наблюдаваха взаимно в източното Средиземноморие.

Гръцкият премиер Мицотакис каза, че винаги е отворен за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, тъй като напрежението между двата исторически съперника се увеличава.

След Гърция и Сърбия планира да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

След Гърция и Сърбия планира да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

Преизбирането на Александър Вучич се оказа ключово за сделката

Двете неспокойни съседски държави от години враждуват за морските граници и правата за проучване на енергията в спорните части на Егейско море и в източното Средиземноморие.