Компанията майка на социалните мрежи Facebook и Meta може да намали наполовина абонаментните такси, които въведе в края на миналата година в Европейския съюз. Причина за този много вероятен ход е избягване на съдебни дела от страна на Брюксел, коментират експерти, цитирани от световните медии.

Наскоро, по време на изслушване пред Европейската комисия, адвокатът на Meta Тим Ламб заяви, че компанията ще предложи намаляване на цената от 9,99 евро на 5,99 евро за един акаунт и 4 евро за всеки допълнителен акаунт.

Снимка 648057

Източник: GettyImages

Припомняме, че компанията на Марк Зукърбърг стартира абонамента си без реклами през ноември 2023-а година, след като регулаторните органи на Европейския съюз оспориха правното основание за събирането и обработката на потребителски данни.

Защо огромни евроглоби грозят Apple, Google и Meta

Защо огромни евроглоби грозят Apple, Google и Meta

Законодателният акт за цифровите пазари даде на Брюксел мощно оръжие срещу онлайн гигантите

Meta се надяваше, че тази програма "Абонамент без реклами" ще й позволи да получи съгласието за обработката на потребителски данни съгласно правилата на GDPR, които важат в ЕС и влезлия в началото на този месец Закон за цифровите пазари (Digital Market Act). Освен в ЕС, абонаментът е достъпен в Европейското икономическо пространство и Швейцария.

Намаляване на таксите на фона на заплахата от огромни глоби

Както Money.bg писа, тази седмица Европейската комисия обяви, че вече са в ход разследвания срещу Apple, Google и собственика на Facebook - Meta, заради предполагаеми нарушения на новия Акт за цифровите пазари, който трябва да защитава конкуренцията в онлайн пространството.

Трите компании загубиха общо $45 милиарда от пазарната си стойност след обявяването на проверката.

Обект на проверка е именно решението на компанията на Зукърбърг да предложи на европейските си потребители две възможности - да запазят настоящия си безплатен достъп в комплект с реклами или да си плащат по 12,99 евро на месец за "чиста" версия на Facebook и Instagram.

Според Брюксел това не дава реална алтернатива на потребителите и така гарантира, че Meta ще продължи да събира огромни количества лични данни.

Осемте европейски страни, които застанаха срещу Meta

Осемте европейски страни, които застанаха срещу Meta

Застрашава ли Facebook потребителските права на европейците?