Европейската комисия обяви, че са в ход разследвания срещу Apple, Google и собственика на Facebook - Meta, заради предполагаеми нарушения на новия Акт за цифровите пазари, който трябва да защитава конкуренцията в онлайн пространството, съобщават световните агенции.

Трите компании загубиха общо 45 млрд. долара от пазарната си стойност след обявяването на проверката.

Обект на проверка е решението на компанията на Марк Зукърбърг да предложи на европейските си потребители две възможности - да запазят настоящия си безплатен достъп в комплект с реклами или да си плащат по 12,99 евро на месец за "чиста" версия на Facebook и Instagram. Според Брюксел това не дава реална алтернатива на потребителите и така гарантира, че Meta ще продължи да събира огромни количества лични данни.

Защо ЕК разследва AliExpress

Защо ЕК разследва AliExpress

Какви забранени стоки се разпространяват в китайската платформа

Apple и Google пък са разследвани заради затруднената възможност разработчиците на приложения да насочват потребителите към алтернативни магазини за приложения извън Apple App Store и Google Play, които доминират при iOS и Android. Това е особено конфликтна тема, тъй като онлайн гигантите получават процент от всяко плащане, минало през платформите им.

Под съмнение се поставят и мерките, които Apple предприе, за да могат iPhone потребителите да избират браузър и търсачка по подразбиране на своите устройства.

Ще бъде изяснено и доколко Google толерират конкурентите на своите услуги като Google Shopping и Google Flights при търсенето на релевантна информация.

Към момента Актът за цифровите пазари следи действията на Apple, Google, Meta, Amazon, Microsoft и ByteDance, които притежават TikTok. От средата на май в списъка ще влязат и X/Twitter и Booking.com.

При установени нарушения на антимонополните правила глобата може да достигне до 10% от глобалните приходи на компанията, а при рецидив - 20%. Това означава десетки милиарди долари.

Затова и реакцията на пазара беше бърза и болезнена за компаниите - цената на акциите им падна сериозно, като най-голям губещ беше Apple.