Преди дни кметът на Перник Станислав Владимиров поиска увеличение на заплатата си. Причината била, че с повече пари в сметката си щял мисли за благото на града, а не за издръжката на семейството си.

Общинският съвет даде зелена светлина на предложението му и гласува вместо 2800 лв., управникът да получава максималната възможна сума от 5070 лв. След медийния шум по темата той отстъпи крачка назад и върна решението.

"Предложението, което направих, беше за 4200 лв. брутно възнаграждение. Тази заплата ще даде възможност да заставам с лицето си пред хората за чисто и открито управление. Аз съм заявил, че ще се издържам само от заплатата си", коментира Владимиров за Bulgaria ON AIR.

Депутатите посрещат Коледа със заплати по над 4 000 лева

Депутатите посрещат Коледа със заплати по над 4 000 лева

Какви са възнагражденията на президента и премиера?

Според него кметовете трябва да имат прилични възнаграждения, за да не злоупотребяват.

За сравнение - заплатата на кмета на Бургас Димитър Николов е 1980 лв. На 380 км от Бургас, в София - Йорданка Фандъкова получава 2900 лв. всеки месец.

В Стара Загора смятат, че кметовете трябва да получават повече, за да не крадат. Въпреки това, заплатата на кмета Живко Тодоров е по средата - 2300 лв.

Въпреки, че заплатите на кметовете са двойно над средната за страната, България е №1 по усещане за корупция в ЕС, според последната класация на "Прозрачност без граници".