След 6 десетилетия династията Кастро най-после се отказва от властта в Куба. Дългогодишното управление на Фидел, а после и на брат му Раул приключва, а комунистическата държава се обръща към по-младото поколение, за да поведе острова през най-сериозното икономическо предизвикателство след последствията от падането на Съветския съюз.

11-милионната държава гласува в еднопартийни избори за предварително избрани кандидати на управляващата партия, за да запълни над 600-те места за народни представители в Националното събрание. Членовете на събранието ще изберат наследник на 86-годишния президент Раул Кастро, който се оттегля на 19 април. Фаворит е 57-годишният инженер и настоящ първи вицепрезидент Мигел Диас-Канел.

57-годишният Мигел Диас-Канел вероятно ще е новият президент на Куба

Източник: Getty Images

57-годишният Мигел Диас-Канел вероятно ще е новият президент на Куба

"Това е символично важно, защото е предаване на властта от историческите фигури, водени от семейство Кастро към следващото поколение. Голямото предупреждение е, че това ще бъде постепенна промяна, защото Раул ще продължи да бъде секретар на комунистическата партия", казва Тед Пиконе, старши научен сътрудник в института "Брукингс" във Вашингтон.

Преходът отбелязва първия път, когато човек извън семейството ще оглави правителството след Кубинската революция на Фидел Кастро от 1959 г. Но Раул Кастро ще запази преобладаващото влияние в партията, а от Диас-Канел се очаква да се придържа към икономическия и политически път, който Куба следва почти 60 години. Тези политики ще бъдат тествани бързо, твърди Пиконе.

Изостанала островна държава привлече рекордните $2 милиарда чужди инвестиции

Изостанала островна държава привлече рекордните $2 милиарда чужди инвестиции

Международният бизнес се интересува все повече от страната

Икономиката на острова се олюлява на фона на изчезващата подкрепа на главния му благодетел - Венецуела и на враждебните отношения със САЩ. Кубинците са все по-недоволни от здравеопазването, образованието и основните условия на живот, основите на комунистическия социален договор, според Пиконе.

"Това може да е най-лошото от времето на специалния период", предвижда експертът, визирайки рецесията от 90-те години, когато Куба загуби подкрепата на Съветския съюз. "Диас-Канел наследява много трудна ситуация", отбелязва той.

Куба се отказва от двойната валута. Как ще й се отрази това?

Единствената държава с 2 валути се отказва от тях. Как ще й се отрази това?

Островът на свободата най-после ще се освободи от необичайната парична система

Обединяване на валутите

Снимка 344923

Източник: iStock

Бивш министър на висшето образование, Диас-Канел се издига в партията, за да стане вицепрезидент на Съвета на министрите през 2013 г., най-високият ранг, достигнат от кубински политик, роден след революцията.

Докато наближава пенсионирането на Кастро, фигурата на Диас-Канел се превръща в лице на правителството по време на пътувания в чужбина и като домакин на чуждестранни високопоставени лица.

Въпреки санкциите на Тръмп, туризмът в тази страна процъфтява

Въпреки санкциите на Тръмп, туризмът в тази страна процъфтява

Решението на американския президент всъщност помага на режима

Той ще бъде изправен пред трудната задача да обедини двойната валутна система на Куба, да модернизира енергийния й сектор и да разнообрази икономиката от 87 млрд. долара, която през 2016 г. се сви за пръв път от средата на 90-те години. Миналата година захарните култури и мелниците в страната бяха повредени от урагана Ирма.

"Като президент той основно ще бъде лицето, което отговаря за провеждането на политиката. Но те все още ще правят политиката в политбюро", което ще остане под контрола на Кастро, посочва Уилям ЛеоГранде, професор по управление в Американския университет, който проследява кубинската политика.

Личности като Ернесто Че Гевара все още са на почит в Куба

Източник: iStock

Личности като Ернесто Че Гевара все още са на почит в Куба

Почеркът на комунистическата партия си личи в речите на Диас-Канел, включително една от октомври 2017 г., когато заяви, че "на империализмът никога не може да се има доверие, дори и малко", цитирайки Ернесто Че Гевара.

Това изглежда като отговор на президента Доналд Тръмп, кой ден по-рано каза пред ООН, че САЩ няма да вдигнат икономическото ембарго срещу Куба, освен ако островът не реформира политическата си система.

Куба намалява цените на основни хранителни стоки

Куба намалява цените на основни хранителни стоки

70% от работещите вземат заплата до 25 долара