В един непоносимо горещ летен следобен в Малката Хавана в Маями президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи пред радостната тълпа, че въвежда отново част от санкциите срещу Куба, които Барак Обама премахна, за да лиши икономиката на острова от доларите на американските туристи и да повиши натиска за смяна на режима.

Изглежда обаче, че това всъщност не се случва. Пътуванията до Куба растат с висок темп от редица държави, включително и САЩ. А доларите на американците изглежда отиват в държавния сектор, а не в частните компании, по официални данни от Хавана и мнение на експерти, пише AP.

Правителствените данни показват, че 2017 г. е била рекордна за туризма с 4.7 милиона посетители, които са оставили над 3 милиарда долара в иначе закъсалата икономика на острова. Броят на американците, които са пътували, се е повишил до 619 000 - с над 6 пъти повече от времето преди Барак Обама. Но въпреки бума - 18% повече от 2016 г. - собствениците на частни ресторанти и малки хотели отчитат рязък спад на приходите.

"Имаше експлозивен ръст на туристите в месеците след решението на Барак Обама. Те бяха навсякъде", казва Родолфо Моралес, пенсиониран вече държавен служител, който отдава под наем две стаи в своя дом за по около 30 долара на нощ. "Оттогава обаче има спад".

Крайната дестинация на американските туристически долари изглежда маловажна, но всъщност е свързана с десетилетна цел на външната политика на САЩ да подкрепи смяна на режима. Повече от 50 години Вашингтон се опитва да задуши всякаква търговия с острова с надеждата да предизвика икономически колапс. Обама промени стратегията и се опита да окуражи частния сектор в Куба, който да съзрее в истинска средна класа, която да се бори за истински реформи.

САЩ и по времето на Обама не разрешаваше туризма до Куба, но създаде специална разтеглива категория, която позволява пътувания с цел "общуване" с местните хора. Това позволи на туристите да ходят където поискат, а не да са просто част от официални групи, които често биват разхождани само по предварително определени места и бяха настанявани в държавни хотели.

Американците, които пътуваха сами, станаха важна част от частната икономика и помогнаха на туризма да се превърне в най-успешни играч в малкия, но все пак растящ частен сектор на острова.

Политиката на Тръмп въведе отново изискването всички пътувания да са част от групи, които разчитат за транспорт, гидове и настаняване на правителството в Куба. Като резултат от това, частният бизнес на острова вижда все по-малко американци, макар официално туристите от САЩ да растат. А мечтата американските долари да създадат средна класа и да намалят влиянието на правителството остава далеч.