Кубинското правителство е взело решение от днес да се намалят цените на някои видове хранителни продукти. Тази стъпка е част от мерките, насочени в краткосрочна перспектива да увеличаване на  покупателната способност на кубинското песо. Това съобщи финансовото министерство на Острова на свободата, цитирано от ТАСС. 

Решението се отнася за продукти от първа необходимост като ориз, пилешко и пилешко месо, соево масло, олио и още 70 хранителни стоки. Средното намаление на цените е около 20 процента. 

В настоящия момент в Куба се намират в обръщение две валути – приравнено към долара конвертируемо песо и неконвертируемо песо. Те се отнасят една към друга като 1 към 25. 

Куба отменя таксата върху операциите с долари

Куба отменя таксата върху операциите с долари

Три дни преди историческото посещение на Обама в Куба  

Властите в Хавана са поели курс към обединяване на двете валути. Засега  е взето решение да се остави в обръщение слабото кубинско песо, в каквито пари получава заплатите си основаната част от населението. Месечните доходи на 70 процента от работната сила не надвишава 25 долара. 

На завършилия тази седмица 7-ми конгрес на Кубинската комунистическа партия, държавният ръководител Раул Кастро призна, че заплатите на държавните служители и работници не удовлетворява потребностите на семействата им. 

След 2010 г. Кастро предприе реформи за повишаване на кубинската икономика. Като резултат от тях се появи социална прослойка на търговци и предприемачи със значително по-високи от масовите за острова доходи .

Куба пуска домашен широколентов Интернет

Куба пуска домашен широколентов Интернет

Проектът тръгва първо в част от Хавана

Понижаването на цените е една от мерките за сдържането на инфлацията, особено при хранителните стоки. Към тези  мерки се отнася и създаването на пазари на едро за кооперативите, както и фиксирани пределни  цени на някои продукти.

В Куба строят завод за Rexona, OMO и Lux 

В Куба строят завод за Rexona, OMO и Lux 

Unilever инвестира 33 млн. долара в съвместно предприятие