Правителството на Куба реши да отмени 10-процентната такса върху всички операции с долари в банките и обменните пунктове в страната, съобщи министърът на външните работи Бруно Родригес, цитиран от световните агенции. 

Той уточни, че решението ще влезе в сила само след като властите се убедят във възможността да използват долара в своите финансови транзакции. "В близките дни ние ще се опитаме да осъществим парични преводи в долари в банки на трети страни и в самите САЩ, за да проверим наистина ли тези транзакции "минават" и дали наистина на чуждестранните и американските банки са дадени указания, че могат да изпълняват тези операции с Куба без опасения от използване на несправедливи и застрашителни глоби срещу тях", посочи министърът. 

На 15 март финансовото министерство на САЩ отмени забраната за достъп на Куба до международната финансова система. Благодарение на това американските финансови институции получиха възможност да извършват кешови операции, както и с чекове и други финансови инструменти, деноминирани в долари, които не са пряко свързани с кубински банки и финансови учреждения. Освен това на американските банки бе разрешено да откриват и сметки на кубинци в Куба, които по законен път получават средства от САЩ и после ги препращат в родината си. 

Родригес подчерта, че разрешението за използване на долара съвсем "не означава нормализация на отношенията" между банките на двете държави, защото САЩ не разрешават на кубински финансови учреждения да откриват кореспондентски сметки в американски банки", което е "непременно условие за поддържане на нормални финансови отношения".

САЩ все повече вървят към стопляне на отношенията с Куба

САЩ все повече вървят към стопляне на отношенията с Куба

Обама лобира за свалянето на търговското ембарго срещу страната

Таксата върху обменните операции с долари на кубинска територия бе въведен през 2004 г. Отмяната й се възприема като жест на Хавана три дни преди предстоящото историческо посещение на острова на американския президент Барак Обама.