В продължение на повече от 2 десетилетия Куба използва уникална система с двойна валута, за да защити крехката си икономика. Но само няколко седмици преди края на мандата си, президентът Раул Кастро най-после даде ход на дълго отлаганата промяна.

Плановете за премахване на разделящата система бяха обявени за първи път през 2003 г. като част от редица пазарно ориентирани реформи, въведени от Кастро, който трябва да се оттегли през април.

Сега, след години на забавяне, властите на Карибския остров най-накрая се очаква да направят неизбежното и да започнат сливането на двете валути, въпреки страховете, че това ще бъде шок за икономиката.

"Този въпрос ни отне много време и повече не може да бъде забавян", каза Кастро в реч през декември.

Правителството отказа да се ангажира с конкретен график, но според много наблюдатели срещата на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия (ККП) следващия месец най-накрая ще задвижи този процес.

Страната има две валути от 1994 г., когато въведе кубинското конвертируемо песо (КУК), заедно с кубинското песо (КУП), като част от мерките за защита на икономиката вследствие на срива на най-големия си спонсор - Съветския съюз.

КУК, която първоначално е използвана изключително за външна търговия и в туристическата индустрия преди постепенното навлизане в нормалната икономика, струва около 25 пъти повече от КУП и е фиксирана към долара.

Двойната валутна система създаде двустепенна класова система в Куба, която облагодетелства хората с достъп до доходоносния туристически сектор чрез хотели, ресторанти и външна търговия.

Две валути, два етикета

Кубинците вече са свикнали да боравят с двете валути

Източник: Getty Images

Кубинците вече са свикнали да боравят с двете валути

Цените са написани в двете валути: една малка кутия кола струва 1 КУК или 25 КУП. Независимо дали плащате с едното или другото, "това е едно и също, бутилка олио струва еднакво", казва 68-годишният пенсионер Марлен Лейва.

С КУК държавата позволява на компаниите си да внасят при преференциален обменен курс - 1 долар за 1 кубинско песо.

Изкривяването позволява на държавните предприятия да гарантират своите маржове, като същевременно предлагат достъпни за обществеността цени в страна, където средната месечна заплата е около 30 долара.

Но сегашната система прикрива неефективността в държавния сектор, твърдят икономисти.

"Паричната двойственост създава трудности при оценяването на икономиката и конкурентоспособността", посочва икономистът Омар Еверлени Перес, давайки за пример сложните отношения с международните пазари, които вече са възпрепятствани от търговското ембарго на САЩ, действащо от 1962 г. насам.

Кубинските власти обявиха, че оригиналното национално песо ще остане, а КУК ще остане в историята.

Ръководителят на комисията по реформи в Куба Марино Мурийо съобщи през декември, че група от 200 специалисти работят по въпроса и че "конвертируемото песо ще бъде преустановено", без да дава повече подробности.

Европейският съюз, който ръководеше превръщането на редица европейски валути в евро, предложи да помогне на правителството на Хавана с деликатния ход.

Подготвяйки се за промяната, през 2015 г. в страната бяха издадени банкноти от 200, 500 и 1000 КУП, за да улеснят повечето плащания. Въпреки това хладилник, който струва около 700 КУК в Куба, официално трябва да бъде платен в местна валута или 17 500 КУП.

Сливането ще усложни живота на държавните фирми, които представляват 85% от икономиката. Икономистите прогнозират, че разходите на вносителите ще се увеличат, а те ще ги прехвърлят на крайния потребител, което ще доведе до повишаване на инфлацията.

То ще е от полза за държавните износители, чиито приходи ще скочат.

Постепенна реформа

Експортните индустрии, като производството на пури, ще спечелят от реформата

Източник: Getty Images

Експортните индустрии, като производството на пури, ще спечелят от реформата

Теоретично, държавните предприятия ще трябва да внасят на "нормален" обменен курс, но много икономисти смятат, че Хавана няма да има достатъчно валутни резерви, за да го поддържа.

От друга страна, в новата система малкото кубински частни фирми, които изнасят в чужбина, ще получат повече кубински песос и биха могли да компенсират отчасти въздействието върху икономиката.

"Секторите, които се възползват, могат да бъдат в състояние да плащат по-добри заплати, но компаниите, които са наказани, трябва да се затворят или да се слеят", каза водещият икономист Павел Видал.

А страхът от по-високи цени може да доведе до прекомерно търсене, трудно поносими на остров, който внася 80% от това, което консумира, предупреждава Перес, предвиждайки дисбаланси в краткосрочен план.

За Перес и други икономисти това е тревожна перспектива, когато семейният бюджет вече не покрива месечните нужди на семейството.

Икономистът смята, че е от съществено значение правителството да подкрепи реформата чрез увеличаване на откритостта към чуждите инвестиции и публичния сектор с цел стимулиране на притока на чуждестранна валута и увеличаване на покупателната способност.

Чуждестранните компании вече са се позиционирали, за да се възползват от тази промяна, "защото на тях наистина не им пука от американското ембарго", отбелязва Перес.