След обявената частичната военна мобилизация в Русия много руснаци започнаха да бягат от страната по всякакъв начин. Ден след обявяване на мобилизацията, търсенията в Google за това как да напуснат Русия се увеличиха, еднопосочните самолетни билети бяха разпродадени и започнаха да се появяват видеоклипове, показващи трафика на руските гранични пунктове.

Нови сателитни изображения, направени наскоро от търговската компания за сателитни изображения Maxar Technologies, споделени с Business Insider, показват дълги опашки от автомобили на пропускателните пунктове по границите на Русия с Грузия и Монголия.

Maxar прави сателитни снимки на граничния пункт Khyagt на границата на Русия с Монголия на 15 август, преди изявлението на Путин, и на 23 септември, след като беше обявена частична мобилизация. Изображенията от септември показват огромно увеличение на трафика на граничния пункт.

Руснаците бягат от мобилизация: ето къде, по какъв начин и колко им струва

Руснаците бягат от мобилизация: ето къде, по какъв начин и колко им струва

Какви дестинации все още са налични?

Руснаците също се опитват да избягат и във Финландия, която граничи със страната на северозапад.

Според служител на финландската гранична охрана, над 8000 руснаци са влезли в страната само в неделя, цифра, която е двойно повече от бройката, съобщена предишната неделя, дни преди съобщението на Путин за мобилизация.По думите му много от пристигналите на границата са на път за други страни. Над 5000 руснаци напускат Финландия само е неделя.

Заповедта за мобилизация предвижда около един на сто от активните работници в страната да бъдат изпратени на фронта, когато рекордно ниската безработица и изселването на руснаци, бягащи от страната, оставя малко кандидати, които да ги заменят. Това вероятно ще се отрази на и без това крехките финанси на руснаците, оставяйки семействата мобилизираните без пари, пише Bloomberg.

"Мобилизацията донесе силен негативен шок върху потребителските настроения", коментира икономистът от Renaissance Capital София Донец. По думите й ще има дълбок спад в търсенето. Тя прогнозира, че спадът ще добави около 0,5% към свиването на БВП тази година.

Икономиката на страната работи по-добре отколкото се очакваше след широкообхватните санкции. Правителството все още очаква свиване от около 3% тази година и 1% през следващата година, като инфлацията ще бъде доста над целта.

Междувременно Долната камара на руския парламент наскоро прие законодателство, проправящо пътя за войниците, които дезертират, да бъдат изправени пред до 10 години затвор, което е петгодишно увеличение спрямо предишните наказания. Законодателството може и да се прилага за лица, които се опитват да избегнат новата заповед за мобилизация, въпреки че това остава неясно.

Кремъл заяви вчера, че не са взети решения за затваряне на руските граници на фона на масово изселване на мъже на възраст, подходяща за мобилизация.

"Не знам нищо за това. В момента не са взети решения по този въпрос", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Reuters на въпрос за възможността за затваряне на границите.