Решението за бойкот на френските стоки, за който призова турският президент Ердоган, може да се окаже катастрофално за самата турска икономика, ако Франция въведе ответни мерки. Това каза за РИА Новости директорът на изследването на Френското висше училище за социални науки (EHESS) и ръководител на Центъра за изследване на индустриализацията (CEMI) , икономистът Жак Сапир.

В понеделник Реджеб Тайип Ердоган призова гражданите на страната си да се откажат от закупуването на френски стоки на фона на влошени отношения между двете страни. Няколко дни по-рано, след като беше обиден от Ердоган, който заяви, че френският му колега Еманюел Макрон, който изложи идеята за "просветения ислям", трябва да "излекува психиката си", Париж извика посланика си от Анкара за консултации.

Високата цена на плана "Да направим Турция велика отново" на Ердоган

Високата цена на плана "Да направим Турция велика отново" на Ердоган

Или харчовете на Анкара въпреки тежкото състояние, в което се намира икономиката

В подкрепа на Турция редица други мюсюлмански страни също призоваха за бойкот на френските продукти. В неделя френското външно министерство публикува изявление, в което настоява за незабавно прекратяване на призивите за бойкот, като ги нарича неоснователни.

"Решението на турското правителство да бойкотира френските стоки може да бъде пагубно за турската икономика", каза Сапир.Той отбеляза, че търговският оборот между Франция и Турция през миналата година е бил рекордно висок и възлиза на 14,7 милиарда евро. Експертът посочи, че износът на турски продукти за Франция се е увеличил значително от 2016 г. след рязко обезценяване на турската лира.

"Турция, която е в трудна икономическа ситуация през 2020 г., ще бъде потенциално много уязвима, преди всичко като продавач, а не купувач, на фона на ответни мерки от страна на Франция след решението на Анкара за бойкот на френските продукти. Тази ситуация може да окаже негативно въздействие върху структурата на френско-турската търговия ", каза още Сапир.

Събеседникът на агенцията посочи, че общата доставка на френски стоки за Турция през миналата година възлиза на 5,9 милиарда евро. Според данните, цитирани от експерта, първите 5 френски експортни стоки включват машини и оборудване с общо предназначение (9,5%), химически продукти (9,1%), самолетни конструкции "(8,2%), металургични продукти (8,1 %) и накрая автомобилното оборудване (7,6%).

Пир по време на чума: Оборотите в Турция растат докато икономиката се срива

Пир по време на чума: Оборотите в Турция растат докато икономиката се срива

Безработицата не спада, а броят на икономически неактивните лица расте

"Решението за бойкот на френските стоки ще бъде трудно за изпълнение, тъй като някои от тези стоки са от ключово значение за турската икономика," каза той. Според него бойкотът може да засегне лесно заменяеми стоки като парфюми, козметика, почистващи продукти, които представляват едва 2,6% от френския износ за Турция, както и кожени изделия (1,4%) и селскостопански продукти (0,9%). ... По този начин общите потенциални загуби за Франция могат да възлязат на 303 милиона евро, обясни експертът.

В същото време турският износ за Франция е на по-високо ниво, каза Сапир. Четири категории турски стоки представляват повече от половината от износа. Те включват стоки за автомобилната индустрия (30,9%) и автомобилно оборудване (6,1%), облекло (14%), домакински уреди (5,1%). "Ако Франция, в отговор на бойкота на Турция, реши да наложи прекомерни мита върху тези продукти (над 100%), това ще нанесе солиден удар на турската икономика. Ако очакваме да се намали наполовина този износ за Франция, това може да доведе до външнотърговски дефицит от 2,45 милиарда евро за турската икономика", прогнозира Сапир.

Турската лира достигна ново дъно и гони рекорд по поевтиняване

Турската лира достигна ново дъно и гони рекорд по поевтиняване

Валутата губи стойност вече 9 седмици, невиждано дълъг период от 1999 г. насам

Министърът на външната търговия Франк Риестер заяви в понеделник, че Франция не планира да бойкотира турските стоки в отговор на изявленията на Ердоган. Той също така отбеляза, че призивите за бойкот в редица мюсюлмански страни сега са по-скоро политически, отколкото икономически въпрос.