Руският президент Владимир Путин подкрепя предложението на белоруския си колега Александър Лукашенко за закупуване на петролно находище в Русия от Беларус. Това съобщи в сряда държавната агенция "Белта", позовавайки се на пресслужбата на ръководителя на републиката.

Според пресслужбата телефонен разговор между Лукашенко и Путин се е състоял в сряда.

"Също така президентът на Беларус се обърна към руския си колега с искане за евентуално придобиване на петролно поле в Русия. Владимир Путин подкрепи тази идея", се казва в изявлението.

Той също така отбелязва, че след доразработване този въпрос ще бъде обсъден по-подробно по време на следващите преговори.

Русия подпря финансовия сектор в Беларус

Русия подпря финансовия сектор в Беларус

Протестите предизвикаха масово изтегляне на депозити и покупка на чуждестранни валути

Освен това Лукашенко благодари и информира руския си колега за приключването на работата по свързването на първия енергиен блок на белоруската АЕЦ към енергийната система, съобщи пресслужбата, цитирана от 1prime.ru.

Експерт коментира идеята на Лукашенко да купи петролно находище в Русия

Беларус добива малко количество петрол в Русия в продължение на почти 10 години, така че възможността да се получи ново находище едва ли може да се нарече сензация, каза Константин Симонов, генерален директор на Националния фонд за енергийна сигурност.

Не си струва да се разглежда това като някаква сензация, като панацея за решаване проблемите на Беларус - също не си струва. Това се представя от Лукашенко като някакъв пробив, но тук пробив няма", каза Симонов пред РИА Новости.

Експертът обясни, че от 2013 г. "Янгпур", дъщерно дружество на "Белоруснефт", работи върху добива на петрол в Ямало-Ненецкия автономен окръг. Компанията притежава правото да използва района "Известински", където добивът на петрол през 2018 г. възлиза на 193 хиляди тона. През 2019 г. "Янгпур" спечели права върху Южен Тидотински лицензионен участък ."Разбира се, въпросът е, че не държавата Беларус ще притежава някакъв нов актив, а най-вероятно същата компания, част от Белоруснефт ", отбеляза Симонов.

Кой ще спечели?

Според Симонов подобно партньорство с беларуска компания не е особено интересно за Русия от гледна точка на това, че обикновено чуждестранните партньори и инвеститори се привличат за нови инвестиции или достъп до технологии за сложни проекти, например в Арктика, на шелфа, за трудно добиван петрол.

"Белоруснефт" не притежава невероятни компетенции или солидни пари, за да стане важен играч на руския пазар ", отбеляза експертът.

И самата Беларус обаче няма да получи голяма полза от потенциално ново поле, каза Симонов. Той обяснява: Минск сега купува петрол от Русия, без да плаща износни мита, като има по-ниска цена спрямо тази в Европа. Но поради данъчната маневра в Руската федерация митото ще бъде занулено до 2024 г. в полза на увеличаване на данъка върху добива на минерали от мините (НДПИ).

Беларус: последната съветска икономика

Беларус: последната съветска икономика

Икономиката на страната е тежко зависима от Русия и енергийните субсидии, които получава. Всяка нова власт ще се изправи пред огромни предизвикателства

"Това означава, че ако дадена беларуска компания дойде в Русия ... за нов проект, на зелено поле, тогава, съответно, тя ще започне производство до 2024 г. Да, тя ще произвежда сама, собственият й петрол ще по-евтин, но ще плаща НДПИ", - казва Симонов.

И накрая, вторият момент е, че вероятността за получаване на "солидно" и леснодостъпно поле от Беларус също е малка - в Русия няма такива проекти. В същото време Минск купува годишно около 17-18 милиона тона петрол от руски компании.

"Силно се съмнявам, че президентът Путин би позволил на Беларус да добива по 18 милиона тона. И отново: добри находища, такива вкусни, където да се дойде, да се компе с лопата и петролът да тече като фонтан, в Русия днес вече няма. Всички добри неща са разпределени отдавна. Да се отиде на greenfield, където трябва да се инвестират сериозни пари, или в някакви сложни проекти. Имаме много нефт, но не е лесен", заключава Симонов.