Премиерът и финансовият министър на Русия са наредили на най-големите държавни банки в страната да осигурят ликвидност към банките в Беларус, където политическата криза оказва влияние и на финансовия сектор, пише Reuters, цитирайки свои източници.

Инструкциите от най-високо ниво са още един знак за подкрепата на Москва за спорния лидер на Беларус Александър Лукашенко, срещу когото граждани протестират вече седмици.

Безпокойството в страната накара гражданите на Беларус да започнат да теглят депозитите си от банките и да обръщат своите спестявания в чуждестранна валута, обезценявайки местната рубла до рекордно дъно и намалявайки и без това скромните резерви на централната банка.

Източници от банковия сектор казват пред агенцията, че премиерът и министърът на финансите на Русия са поискали от старши мениджъри в Сбербанк, ВТБ и ВЕБ, всички те с клонове в Беларус, да осигурят непрекъснат поток от руски рубли. Източниците сочат, че Москва е притеснена и от сценарий, подобен на този в Украйна през 2017 г., когато руските банки трябваше да направят значими отписвания на активи. Това се случи, след като Киев наложи санкции на няколко руски държавни банки след незаконната анексация на Крим през 2014 г.

В Беларус има опасения за Белгазпромбанк, подразделение на руската Газпромбанк, която бе поставена под администрация от централната банка. Директорът ѝ Виктор Бабарико бе хвърлен в ареста, след като се опита да се изправи срещу Лукашенко на изборите.

Подкрепата на Москва е от ключово значение. Руските заеми вече отговарят за 47% от външното финансиране на Беларус, според Fitch. А банките в страната дължат между $2 млрд. и $2,5 млрд. на руски банки.

Беларус: последната съветска икономика

Беларус: последната съветска икономика

Икономиката на страната е тежко зависима от Русия и енергийните субсидии, които получава. Всяка нова власт ще се изправи пред огромни предизвикателства