Мюнхен, родният град на BMW, обмисля забраната на старите дизелови автомобили, пише Bloomberg. Така германският град може да стане поредният на Стария континент, който предприема мерки срещу технологията, която в крайна сметка се оказа, че съвсем не е толкова безвредна и чиста, колкото се твърдеше преди две десетилетия.

Забраната идва на дневен ред след изследване, поръчано от властта, в която ясно се виждат високите нива на замърсяване на града в Бавария. Както и след съдебно решение за нивата на замърсяване. Тя може да влезе в сила до края на годината.

Ако бъде мярката влезе в сила, употребата на всички автомобили с дизелови двигатели, освен тези, които покриват нормата Евро 6, ще бъде ограничена. Забраната няма да важи и за автобуси и таксита.

Ограничения за старите дизелови двигатели вече има и в Лондон, Париж, Щутгарт и много други, припомня изданието.

Последните научни изследвания и предложения за законодателни промени карат все повече хора да избират отново бензина пред дизела, но въпреки това все още 50% от автомобилите използват дизелови двигатели.

Според BMW, които продават над два пъти повече дизелови автомобили, отколкото бензинови, забраната няма да реши проблема.