Руски съд глоби компанията-майка на Google - Alphabet с $50,84 милиона. Причината: в търсачката са умишлено изтрити, според съдията, "информации, свързани с конфликта в Украйна", предава Reuters.

Според американския технологичен гигант въпросните "информации" са били фалшиви новини и пропаганда, а според руския съд - изтриването е "налагане на цензура и опит за дезинформация".

Глобата е изчислена спрямо дял на годишния оборот на Google в Русия.

Снимка 645986

Източник: GettyImages

Москва е в сблъсък с чуждестранни технологични компании заради съдържание, цензура, данни и местно представителство, като разгарящите се спорове се засилиха след началото на войната в Украйна.

Google ще плати $700 милиона след съдебно дело в САЩ

Google ще плати $700 милиона след съдебно дело в САЩ

По обвинение в незаконни ограничения върху разпространението на приложения на устройства с Android и ненужни такси за транзакции в приложението

Най-новият обект на руската атака е YouTube, който за разлика от X (бивша Twitter), Facebook и Insstagram, все още не е блокиран в страната.

Google ще плати $700 милиона след съдебно дело в САЩ

Технологичният гигант ще трябва да плати и цели $700 милиона след съдебно дело отвъд океана. Освен това ще трябва да позволи по-голяма конкуренция в своя магазин за приложения Google Play, съгласно условията на антитръстовото споразумение с американските щати и потребители, съобщено от федерален съд в Сан Франциско.

Компанията беше обвинена в незаконни ограничения върху разпространението на приложения на устройства с Android и ненужни такси за транзакции в приложението. Google ще плати $630 милиона във фонд за споразумения за потребители и $70 милиона във фонд, който ще се използва от щатите, според споразумението, което все още изисква окончателно одобрение от съдия.

Google внедрява технология, която ще разтърси онлайн рекламата

Google внедрява технология, която ще разтърси онлайн рекламата

Рекламодателите няма да могат да следят поведението на потребители в различни сайтове