Премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев е подписал заповед за прекратяване на нормативните актове на СССР и РСФСР като част от т.нар. "регулаторната гилотина" от 1 януари 2020 година. Той съобщи това по време на програмата "Диалог" на телевизионния канал Русия 24 .

Медведев обясни, че в Русия е необходимо да се премахне действието на актовете, които възпрепятстват развитието на страната и ограничават икономиката.

Сред отменените документи са например постановление на Съвета на народните комисари на РСФСР от 1917 г. за осемчасов работен ден, както и резолюция на Министерския съвет на РСФСР за одобряване на републиканските технически условия "Варени колбаси, птици и заешко месо" от 1961 година.

Вицепремиерът, ръководител на правителствения апарат Константин Чуйченко , който е отговорен за реформата, заяви, че със заповедта си Медведев постави рекорд за цялата история на правителството. "Това не се е случвало досега, заповедта има приложение от 1992 страници. Съдържанието на това приложение е списък, състоящ се от 220 хиляди и 319 акта ", каза той.

В началото на годината Медведев заяви, че в Русия са в сила над девет хиляди наредби, много от които са приети още по времето на СССР. Механизмът на реформата "регулаторна гилотина" предвижда мащабен анализ и преразглеждане на съществуващите законови актове с цел намаляване на тези, възпрепятстващи развитието на бизнеса, припомня lenta.ru.