Швейцария е замразила около 7,5 милиарда швейцарски франка (8,03 милиарда щатски долара) руски активи, съобщи говорителят на Държавния секретариат по икономическите въпроси на страната - Фабиан Майенфиш, цитиран от световните медии. Швейцария подкрепя санкциите на Европейския съюз срещу Русия, въпреки неутралния си статут.

В блокиращ режим са 10 къщи и апартаменти, собственост на руснаци. Това означава, че собствениците на тези имоти няма да могат да ги продават или отдават под наем, докато ограниченията са в сила. Властите продължават да издирват руски активи и имоти, които са обект на санкции.

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Има вероятност обменният курс на рублата да бъде фиксиран

На 7 март руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, нейните компании и граждани. Швейцария е включена в списъка.

През март президентът на Украйна Володимир Зеленски усили настойчиво помоли Швейцария, която е популярна дестинация за елита на Москва и традиционно място за съхранение на руските богатства, за по-бързо идентифициране и замразяване на активите на стотици санкционирани руснаци.

Швейцарските банки разкриха колко руски пари държат

Швейцарските банки разкриха колко руски пари държат

Над $200 милиарда са скрити в трезорите на страната