След като членството в Европейския съюз все още изглежда далечно, Сърбия, Северна Македония и Албания постигнаха собствена сделка, за да увеличат търговията, предава Bloomberg.

Трите държави с общо население от 12 млн. души ще позволят пътувания без визи за работници, ще облекат правилата за преминаване през границите и ще опитат да увеличат инвестициите.

И трите страни не успяват да постигнат особен напредък към членството си в Европейския съюз. Разговорите със Сърбия се забавиха драстично, а Албания и Северна Македония все още не са започнали такива.

"Способни сме да се погрижим за собственото си бъдеще, да вземем съдбата си в собствени ръце", заяви сръбският държавен глава Александър Вучич в четвъртък от Скопие.

Ходът на трите държави се смята за знак за нарастващото недоволство от бавния процес по присъединяване към ЕС. Те "не могат да чакат ЕС да разреши всичките си вътрешни проблеми, за да може ние, нашите граждани и нашата икономика да върви напред", каза колегата му Зоран Заев.

Брюксел казва, че присъединяването на Западните Балкани остава приоритет, но държавите не са изпълнили нужните критерии.