Късно снощи българско време президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции на съюзника си в НАТО Турция и поиска от страна да спре офанзивата си в Североизточна Сирия - зоната, която вече се превърна в най-кървавото бойно поле на Земята, след като по-рано изтегли силите на Щатите от региона, което позволи на южната ни съседка да нападне кюрдите, предаде Reuters.

"САЩ просто няма да толерира инвазията на Турция в Сирия повече", каза вицепрезидентът Майк Пенс по време на пресконференция. "Призоваваме Турция да спре офанзивата си, да сложи край на насилието и да дойде на масата за преговори." Същевременно президентът обяви, че ще наложи мита върху вноса на стомана от Турция и че преустановява преговорите за търговско споразумение, чиято стойност възлизаше на 100 млрд. долара.

Война в Сирия? Ето какви могат да са очакваните икономически последствия за света

Война в Сирия? Ето какви могат да са очакваните икономически последствия за света

Колко опасен е конфликтът в близкоизточната страна?

Хазната на САЩ също разпространи съобщение, според което вече са взети мерки за санкции срещу турските министерства и министри на отбраната, вътрешните работи и енергетиката. Мерките бяха определени като "много силни" от секретаря на хазната Стивън Мнъчин. "Действията на турското правителство застрашават невинни цивилни и дестабилизират региона, включително и чрез подриване на кампанията срещу Ислямска държава", се посочва в съобщение от управляваната от него институция.

Европейския съюз също се включи със санкции срещу Турция, като в понеделник страните членки приеха да преустановят износа на оръжие към страната. Мярката за малко не се превърна във формално ембарго над южната ни съседка. По време на среща на външните министри на страните от блока, която се проведе в Люксембург, ЕС също прие списък с потенциални санкции срещу Турция заради разработването на петролни кладенци в близост до бреговете на Кипър.

Тръмп се закани да унищожи икономиката на Турция

Тръмп се закани да унищожи икономиката на Турция

Ако Ердоган "излезе извън границите" при военните си действия в Сирия

Демократите в конгреса критикуваха хода като твърде мек. "Обявеният пакет от санкции срещу Турция е твърде недостатъчен, за да обърне хода на случващото се хуманитарно бедствие", каза говорителят на камарата на представителите Нанси Пелоси.

С действията си Турция се опитва да неутрализира кюрдската милиция, наричаща се "Народни отряди за отбрана" (YPG), които до неотдавна бяха основната част от съюзниците на САЩ в борбата им с Ислямска държава. Според Анкара формированието е терористична групировка, която подпомага кюрдите в самата Турция.

Странната липса на капачки за буркани в Турция и какво говори тя за икономиката на страната

Странната липса на капачки за буркани в Турция и какво говори тя за икономиката на страната

"Хората смятат, че цените ще се покачат през зимата и взимат мерки", казва един собственик на магазин

След изтеглянето на войските на САЩ от региона, в понеделник подкрепяните от Русия сирийски части напреднаха дълбоко в териториите, контролирани от кюрдите, намиращи се южно от границата с Турция. Кюрдите обявиха, че са поканили правителствената армия на Сирия като спешна мярка за спиране на турското настъпление и че разглеждат действията на САЩ като "предателство".

Този ход се превърна в победа за президента на Сирия Башар ал-Асад и най-силния му съюзник Русия, като му осигури възможност да получи контрол над най-голямата част от страната, която до скоро беше извън неговия контрол. Сега сирийската армия ще се изправи срещу турската на фронт, дълъг стотици километри.