Геополитическото напрежение през последните седмици се нажежи до "червени" стойности, а в основата на това почти изцяло бе американският президент Тръмп. След като преди 2 седмици доминиращите новини бяха за потенциална търговска война между САЩ и Китай, във връзка с наложени мита, сега всички погледи са насочени към отношенията между САЩ и Русия, във връзка със Сирия.

Тръмп наруши всички дипломатически правила, като отправи заплаха към Русия в социалната мрежа Twitter "да очаква ракети в Сирия".

И докато едва ли можем да очакваме сценария на най-черногледите политически анализатори за "Трета световна война", то някаква форма на военен конфликт може да има сериозни последствия върху световната икономика и финансовите пазари.

Сега ще разгледаме какви може да са тези икономически ефекти, на база на случвалото се в историята по време на подобни конфликти.

За фондовите пазари

Войните са нещо много лошо. Ако си мислите обаче, че военните конфликти са лоши за фондовите пазари, то грешите... Щатските фондови пазари, имат склонност да се повишават, когато САЩ започне военни операции в друга страна.

Традиционно щатските индекси се понижават в седмиците преди началото на военни действия, заради нарасналата несигурност. След началото на военните действия (които обикновено приключват относително бързо), тази несигурност се понижава, а с нея борсовите индекси нарастват.

Въз основа на статистиката от 7 военни инвазии на САЩ от 1983-та година насам, става ясно, че индексът на сините чипове Dow Jones се е понижавал средно с 0.6% в месеца преди началото на военните действия. За сравнение, в следващия месец след началото на военния конфликт индексът Dow се е повишавал с 4%.

В допълнение, силното представяне на индекса е продължавало още няколко месеца. Средното представяне на показателя - 3 месеца след началото на конфликтите е било повишение от 6.7%, а 6 месеца след това се е търгувал със 7.2% по-високо, при средно представяне от 4.8% за подобни периоди.

Войната и инфлацията

Войните често водят до инфлация, което е свързано със загуба на спестявания за хората, нарастване на несигурността и вярата във финансовата система. Обикновено конфликтите са свързани с печатането на пари, което само по себе си повишава инфлацията. И макар че скорошното печатане на пари в САЩ напълно против икономическата логика не доведе до инфлация, възможно е нов военен конфликт да направи това.

За държавния дълг

Тръмп вече среща сериозни проблеми с дълга и бюджетния дефицит, които се очаква да се задълбочат, заради планираните му данъчни облекчения (които между другото са доста скъпи). Един военен конфликт обаче е възможно да изкара държавния дълг извън границите на поносимото...

Това ще бъде компенсирано от допълнително печатане на пари, допълнително повишение в инфлацията, допълнителна обезценка на щатската валута. Историческа справка сочи, че държавния дълг на Великобритания се повишава до 150% в края на Втората световна война, след което нараства до 240% до началото на 50-те години на миналия век.

Финансовите разходи на военните конфликти

Военните конфликти могат да инициират моментен ръст на икономиките, ако са кратки (да се надяваме, че това е целта на Тръмп). В крайна сметка обаче тези ефекти могат да се изчерпят и да бъдат неутрализирани от разходите за оръжия, загубата на човешки животи, разходите за възстановяване след военните действия и т.н.

Войните и суровините

Очаквайте потенциално поскъпване на суровините при военен конфликт. Най-сериозно може да бъде засегната цената на петрола, предвид това, че една от страните, участващи в конфликта може да е Русия (водещ световен производител на петрол).

Напълно е възможно на сериозно повишение да се радват благородните метали, към които инвеститорите биха се насочили в търсене на "спасителен остров" в несигурни времена.

Алтернативните разходи

Военните конфликти са скъпи и по още едно направление. Да кажем, че правителството изхарчи 300 милиарда долара за един такъв конфликт. Това са средства, които при други обстоятелства, биха били използване за здравеопазване и образование.