Аутсорсинг индустрията е най-големият клиент за офис площи под наем у нас, като над 70% от търсенето идва от нея. Следващи по значение на пазара на фармацевтичните и финансовите компании. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Forton.

Засиленият ръст на търсенето от страна на аусторсинг фирмите се дължи най-вече на разрастването на бизнеса им. Това се потвърждава и от данните на Българската аутсорсинг асоциация, според която приносът на тази индустрия за 2015 година е 3,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а прогнозата е до 2020 година този дял да нарасне до 6%.

Експертите отчитат, че компаниите от този бранш търсят офис площи не само в столицата, но и в други големи градове, като особено голям е интересът към Бургас.

"Свидетели сме на това как технологичният бум променя средата около нас и инвеститорите в офис площи трябва да се съобразяват с това. Тенденции като работата от вкъщи, липсата на фиксирано работно място и гъвкавото вътрешно разпределение на офисите, ще стават все по-забележими на пазара", коментира изпълнителния директор на Forton Михаела Лашова.

"Ще нарастват и изискванията на наемателите към енергийната ефективност и оползотворяването на ресурсите, тъй като самата корпоративна култура се променя", допълва тя.