От години Барселона има проблем с липсата на достатъчно имоти за отдаване под наем. И сега местната власт има нова идея как да се справи с този проблем - да използват празните заключени апартаменти в града.

От ведомството, отговарящо за жилищното настаняване там, са изпратили съобщение на общо 14 компании, управляващи 194 празни имота, че имат един месец да им намерят наематели. Ако това не се случи, местната власт ще отчужди тези имоти и ще ги придобие срещу половината от пазарната им стойност.

След това жилищата ще бъдат пуснати под наем като общински такива на наематели с по-ниски доходи. Освен това компаниите може да бъдат принудени да платят солени глоби между 90 и 900 хиляди евро, твърдят испански медии, цитирани от Bloomberg.

Тази идея е допълнение към по-мащабен план на местните власти в Барселона за използване на затворените празни жилища в града.

Според законодателни промени от 2016 година общините в Каталуня, част от която е Барселона, имат право да поемат контрола над имоти, които са били оставени без наематели за период повече от две години. След това те ги отдават на по-ниски наеми за период между 4 и 10 години, а след това ги връщат на собствениците.

Тези мерки обаче могат да бъдат използвани само в определени случаи и местните власти са задължени да върнат жилищата на техните собственици след определен период. Но от декември 2019 година има нови поправки в законодателството, които дават допълнително право на общините да придобиват такива празни и изоставени жилища срещу 50% от пазарната им цена.

От години Барселона търси начини да се справи със затворените апартаменти там. След като имотният пазар в Испания беше тежко ударен от кризата през 2008 година, някои компании решиха да затворят управляваните от тях жилища. Този проблем се задълбочи с натрупаните необслужвани ипотечни кредити, като "лошата" банка SAREB, например, притежава 149 такива имота.

Всичко това от своя страна доведе до увеличаване на броя на празните апартаменти там особено в някои части на града, наричани "Narcopisos", където наркодилъри и наркомани се нанасят в изоставените апартаменти, без да плащат за тях.