Цената на жилищата в Ирландия ще скочи с най-бързите си темпове в близките години. Причината отчасти е приливът на банкери от Лондон в Дъблин, който се очаква на фона на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, смятат от S&P Global Ratings.

Имотите в Ирландия ще поскъпнат с 8.5% през тази година и със 7% през 2018 г., съобщи S & P във вторник, цитирана от Bloomberg. Това е най-бързият темп от 10 европейски пазара, проверени от рейтинговата компания.

Страната е една от предпочитаните дестинации на ЕС, в които финансовите фирми планират да преместят служители от Лондон, за да запазят правата, които им позволяват да търгуват с блока.

Bank of America избра Дъблин като свой европейски център миналия месец, докато JPMorgan Chase купи офис площи, в които могат да работят около 1000 души.

"Притокът от служители, нуждаещи се от жилища, трябва да допринесе за поддържане увеличението на имотните цени в Дъблин", коментираха икономистите от S & P.

"Другите региони, които досега изостават, ще се възползват от ефекта на "догонване", тъй като икономическото възстановяване все повече се разширява и там", допълват експертите.

Недостигът на жилища в страната обаче показва малко признаци на край. За всяка година трябва да бъдат построени 40 000 нови имота, за да се отговори на търсенето, в сравнение с 15 000 домове, завършени през 2016 г.