Купувачите в град, в който имотите обикновено струват почти 12 пъти повече от средната годишна заплата в региона, скоро ще имат по-достъпна възможност от IKEA, след като компанията получи разрешение да започне да строи жилища, пише The Guardian.

Общинският съвет в крайморския Уърдинг подписа с BoKlok - съвместна компания между шведския гигант и строителната компания Skanska, която специализира в изграждането на построени в завод жилища на ниска цена.

Дружеството е изградило над 11 000 жилища в Швеция, Финландия, Дания и Норвегия и иска да навлезе във Великобритания след фалстарт преди десетилетие заради финансовата криза.

Планът е да бъдат изградени 162 апартамента на общинска земя, за която компанията ще плаща наем. 30% от жилищата ще бъдат предоставени на властите, които ще ги отдават под наем. Останалите ще бъдат продадени на купувачи на достъпни цени - които засега не са известни. Компанията обаче следва принцип, според който месечната вноска за апартамента е не повече от 33% от заплатата.

Жилищата ще бъдат от 50 кв. м с една спалня до 74 кв. м с три спални.

Последните статистически данни сочат, че жилищата в града струват 11,7 пъти средната заплата (£25 458 през 2015), докато в Англия съотношението е 7,8 пъти.

Очаква се работата да започне през септември 2020, а първите домове да бъдат доставени и сглобени през януари и да са готови за ползване през април 2021 г.

IKEA отваря в Румъния най-големия си магазин в Югоизточна Европа

IKEA отваря най-големия си магазин в Югоизточна Европа в съседка на България

Инвестицията в него възлиза на 90 милиона евро