Цените на жилищата във Великобритания скочиха с 10,6% на годишна база през август. Средната цена за имот вече е 264 244 паунда според официални статистически данни на страната, предава Mansion Global.

Ръстът надмина предишния рекорд от 8,5% увеличение на цените през юли на годишна база.

Сред факторите за сериозния ръст е повишеният интерес към покупка на имот. Купувачите се опитаха да се възползват от последните месеци на предоставения от властите стимул за покупка на дом, според който могат да си спестят данък върху 250 000 паунда от покупната цена на жилището. Така нареченият бонус изтече на 30 септември.

"Цените на жилищата продължиха да се покачват и през август, след като купувачите се втурнаха да приключват сделките за покупка преди края на септември", коментира Самюел Томбс, който е главен икономист от Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics.

Ниското предлагане доведе до наддаване между потенциални купувачи.

"Недостигът в предлагането поставя продавачите в изгодна ситуация, но купувачите очакват силна конкуренция, което ги кара да наддават", казват специалисти в сектора.

"Тези фактори вероятно ще продължат да стимулират ръста на цените във Великобритания през останалата част от годината, въпреки бъдещото увеличение на лихвените проценти", казва управляващият директор на агенция за недвижими имоти Barrows & Forrester.

"Предполагаме, че цените на жилищата ще се стабилизират през първата половина на 2022 г.", заяви още той.